in , ,

II. Rákóczi Ferenc nyomában

Mészáros Kálmán előadása

Először tartott előadást Szarvason Mészáros Kálmán, aki ha nem is nagyon, de eltávolodott kedvenc kutatási területétől, a kuruc hadsereg tisztikarától, és ezen az estén az ifjú II. Rákóczi Ferencről beszélt a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Hálátlan feladat egy olyan történelmi személyről kutatásokat folytatni, akiről alig van konkrét adat, így már mindent megírtak, amit csak lehetett, mondta Mészáros Kálmán. Mikor megkapargatta egy kicsit a felszínt, akkor mégis úgy gondolta, hogy érdemes vele foglalkozni.

II. Rákóczi Ferenc az az értékálló magyar személy, aki mindig rajta volt valamelyik papírpénzünkön. II. Rákóczi Ferenc az a történelmi személy, aki állandó dobogós a népszerűségi listánkon. Képe Mányoki Ádám jóvoltából beleégett az elménkbe.

Mészáros Kálmán számára már Rákóczi születése kérdéseket vetett fel. Szerinte nem volt véletlen, hogy édesanyja, Zrínyi Ilona, Borsiban adott életet a fejedelmi felmenőkkel rendelkező későbbi fejedelemnek, holott a család több fejedelmi várral és birtokkal rendelkezett. Okfejtésére sajnos nagyon kevesen voltak kíváncsiak.

Vélemény, hozzászólás?

Ételosztással kezdődött, angyali reggelekkel folytatódik az új egyházi esztendő

Úri muri