Connect with us

Szarvas

II. Rákóczi Ferenc nyomában

Mészáros Kálmán előadása

Először tartott előadást Szarvason Mészáros Kálmán, aki ha nem is nagyon, de eltávolodott kedvenc kutatási területétől, a kuruc hadsereg tisztikarától, és ezen az estén az ifjú II. Rákóczi Ferencről beszélt a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Hálátlan feladat egy olyan történelmi személyről kutatásokat folytatni, akiről alig van konkrét adat, így már mindent megírtak, amit csak lehetett, mondta Mészáros Kálmán. Mikor megkapargatta egy kicsit a felszínt, akkor mégis úgy gondolta, hogy érdemes vele foglalkozni.

II. Rákóczi Ferenc az az értékálló magyar személy, aki mindig rajta volt valamelyik papírpénzünkön. II. Rákóczi Ferenc az a történelmi személy, aki állandó dobogós a népszerűségi listánkon. Képe Mányoki Ádám jóvoltából beleégett az elménkbe.

Mészáros Kálmán számára már Rákóczi születése kérdéseket vetett fel. Szerinte nem volt véletlen, hogy édesanyja, Zrínyi Ilona, Borsiban adott életet a fejedelmi felmenőkkel rendelkező későbbi fejedelemnek, holott a család több fejedelmi várral és birtokkal rendelkezett. Okfejtésére sajnos nagyon kevesen voltak kíváncsiak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Két napra kinyitott a TSM

Turizmus

A felújított Tessedik Sámuel Múzeum épülete (Fotó: Babák Zoltán) A felújított Tessedik Sámuel Múzeum épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Két napig ingyen tekinthető meg a felújított TSM és a RAH

Kultúra

Tatai Nóra és Breinich Beáta (Fotó: Babák Zoltán) Tatai Nóra és Breinich Beáta (Fotó: Babák Zoltán)

Dalok nemcsak nőknek

Kultúra

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2013. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect