in ,

Krisztus-trilógia: Munkácsy fényképről dolgozott

Érdekes előadás-sorozat helyszíne ezekben a napokban a Városi Könyvtár. Dr. Reisinger János irodalomtörténész a Biblia szemszögéből mutatja be Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját.

Hétfőn a Krisztus Pilátus előtt, kedden az Ecce homo, szerdán pedig a Golgota címet viselő monumentális festményt vette illetve veszi górcső alá. Az előadó nagyon sok érdekes adalékkal szolgált hallgatóságának Munkácsy életéről és munkásságáról. Megtudhattuk például, hogy Munkácsy Mihály volt az első olyan festő, aki fotó alapján dolgozott. A Krisztus Pilátus előtt című képéhez jó néhány statisztát fogadott fel, beállította az általa elképzelt jelenetet, majd több szemszögből is lefotóztatta azt Párizs leghíresebb fotósával. A fénykép alapján festette meg aztán a képet.

A monumentális festményen három évig dolgozott. A kép 26 négyzetméteres, a tömege pedig 300 kilogramm.

– Munkácsy több mondanivalót sűrített ebbe a festménybe, mint manapság egy filmbe sűrítenek az alkotók. Minden alak testtartása, arckifejezése tükrözi nem csak a gondolatait, hanem a jellemét is. Jézust például 52-szer festette át, mire úgy érezte, igazán tökéletes – mondta dr. Reisinger János.

Az előadótól azt is megtudhattuk, hogy a Krisztus Pilátus előtt című festmény a kanadai állam tulajdonában van. Jelenleg Debrecenben látható, de hamarosan visszaviszik Kanadába. Néhány évtizeddel ezelőtt gyűjtést szerveztek Magyarországon a festmény megvásárlására. A képet azonban mégsem vette meg a magyar állam, az összegyűjtött pénzt pedig nem találják.

Vélemény, hozzászólás?

A Gravitációval hivatalosan is megnyitott a 3D-s Turul mozi

Lendületben a szocialista kampánygépezet