in ,

Piaci körkép: kiéhezett a nép a vitaminra

Friss salátát, retket és újhagymát kerestek a legtöbben ma reggel a szarvasi piacon.

– Ki van éhezve a nép a vitaminra! – sommázta röviden véleményét Hohn István Csongrád-bokrosi őstermelő, aki feleségével együtt (ő vállalkozó) minden pénteken itt van a szarvasi piacon. Mint mondta, a tavaszi zöldségek közül ma leginkább a saláta és a retek fogyott. Előbbiből 120 forintért adtak egy fejet, a hónapos retek csomóját pedig 100 forintért árulták. A paradicsom kilóját 650 forintért, a paprika darabját 80 forintért kínálták. Hohnék a szarvasi mellett a szentesi és a csongrádi piacon is rendszeresen árusítanak. Szerintük a három településen nagyjából hasonlóak az értékesítési esélyek.

Kicsit odébb egy szarvasi nyugdíjas őstermelő éppen csekélyke áruját rendezgette asztalán: tarkababot, szilvalekvárt, újhagymát, fokhagymát és csokrokba kötött zöldpetrezselymet hozott ki.

– Hihetetlenül gyenge mostanában a piac! A kofák miatt van így, ők ugyanis jobban tudnak engedni az árból, mert olcsón vásárolnak fel mindent. Én viszont ha még lejjebb adom az árakat, akkor már a földbe sem érdemes begudnom a hagymát! – panaszolta mérgesen a neve elhallgatását kérő nyugdíjas férfi. A zöldhagymából, melynek csomóját 120 forintért adta, reggel 9.00-ig még alig néhányat sikerült eladnia. A lekvár iránt sem érdeklődött senki, s mint mondta, jó, ha havonta egy üveggel el tud adni.

Salátából igazi dömping van már, így akadt, aki az árakat is lejjebb adta. Egy szarvasi, szintén nyugdíjas házaspár csupán 50 forintért kínálta. Ezer fejet palántáltak belőle az ősszel, így most inkább olcsóbban adják, csak szabaduljanak tőle, nehogy kárba vesszen.

A tavaszi zöldségek mellett tavaszi virágokból is bőséges kínálat várta ma reggel a piac látogatóit. Nárciszok, tulipánok színes kavalkádjából válogathattak. Egy idős hölgy büszkén mutatta különleges tulipánjait. Háromszáz forintot kért egy csokorért. Mint mondta, ezek nem akármilyenek, a hagymákat unokája hozta néhány évvel ezelőtt Hollandiából.

Vélemény, hozzászólás?

Megújult az ifjúsági tábor

Dr. Tanka Endre gazdatanácsok megalakítására biztatott