in , , , , ,

Dr. Tanka Endre gazdatanácsok megalakítására biztatott

Dr. Tanka Endre, Révész Norbert és Samu Tamás Gergő

A választási kampány finisében egy agrárszakembert, prof. dr. Tanka Endrét hívta meg a Jobbik pénteken este egy lakossági fórumra Békésszentandrásra. Dr. Tanka Endre a Károli Gáspár Református Egyetem agrárjogi és környezetvédelmi jogi tanszékének vezetője, s egyben az Anyaföldvédelmi Kerekasztal tagja.

A Körös Művelődési Házban megjelent – népesnek aligha nevezhető – közönséget először Révész Norbert, a Jobbik békésszentandrási szervezetének vezetője, majd Samu Tamás Gergő, a párt országgyűlési képviselő-jelöltje köszöntötte.

Dr. Tanka Endre előadásában arra igyekezett rávilágítani, hogy a magyar termőföld nagy veszélyben van.

– A mezőgazdasági üzemszabályozási törvény az egyetlen, amivel meg lehetne menteni. A Fidesz azonban nem hajlandó ilyen törvényt hozni, csak a földforgalmi törvényt fogadta el, amely még a korábbinál is könnyebbé tette a külföldiek földszerzését – szögezte le a professzor.

Az előadó szólt arról, hogy ma a termőföld 90 százaléka a tulajdonosok 10 százalékának kezében van, ezek közül is kiemelkednek az általa „fideszes nagy mogulok”-nak nevezett tulajdonosok. Nehezményezte azt is, hogy az önkormányzatok a tulajdonukban lévő külterületi termőföldeket belterületi ingatlanokká minősítik át, s eladják a külföldi nagyüzemeknek. Erre példaként említette a kecskeméti Mercedes-beruházást.

Dr. Tanka Endre Bulgária példáját idézte, ahol nemrég döntöttek arról, hogy 2020-ig külföldiek nem vehetnek földterületet, s hasonló döntésen gondolkodnak a litvánok és a lengyelek is. Végül felhívta a figyelmet arra, hogy a földvédelem szempontjából fontos lenne, hogy minél több településen alakuljanak meg a gazdatanácsok. Megalakításukhoz elegendő három olyan helyi gazda, aki már legalább öt éve gazdálkodik. Ha szándékukat bejelentik a jegyzőnél, az köteles bejegyezni a gazdatanácsot. Mint mondta, már sok helyen megalakultak ezek a szervezetek, s a közelmúltban létrejött a gazdatanácsok országos szövetsége is.

Vélemény, hozzászólás?

Piaci körkép: kiéhezett a nép a vitaminra

Környezettudatosan a jövőért