in , , , ,

Melegítés a magyar költészet napjára

Kovács Kinga, Nyemcsok Edina, Nemcsényi Aliz és Szabó-Mravik Szabolcs

A Körös-szögi Civil Fórum Egyesület kistérségi versmondó versenyt hirdetett meg Weöres Sándor emlékére a kistérség általános iskoláinak felső tagozatos és középiskolás tanulói, főiskolás hallgatói részére a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A Civil Házban rendezett döntőre kilencen jutottak be a területi elődöntők után. Az irodalmi délutánnal összekötött döntőt a költészet napjához igazították a szervezők.

A szakmai zsűriben Dósa Zsuzsa Domján Edit díjas színművésznő, dr. Katona Krisztina, a SZIA ABPK kommunikációs tanszékvezetője, főiskolai tanár vett részt Seregi Zoltán rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgató-helyettese, a Színitanház vezetőjének elnöklése mellett.

A versenyzők előtt Hajas Fruzsina, a Chován dráma-tagozatosa szavalt el egy verset, mintegy ráhangolásként, majd a versenyzők sora következett. Az utolsó szavaló után a Békéscsabai Jókai Színház Színitanházának hallgatói: Komlósi Kata, Köböl Lilla, Pávai Éva, valamint Józsa Mihály színész ünnepi műsora alatt a zsűrinek volt ideje gondolkodni a sorrenden.

Ahogy azt Seregi Zoltán összefoglalta, nagyon magas szintű előadásokat hallottak, egy csomó első helyet ki tudtak volna osztani. Ezért változtattak a szempontokon, és a hibákat keresték. Nem volt könnyű, mondta a zsűri elnöke. Meglepetésekben is bőven volt részük. Mikor az egyik versenyző Petőfi Sors, nyiss nekem tért című versével állt eléjük, már éppen elkezdte magában feddni a felkészítő tanárt, hogy egy olyan verset ad egy ilyen fiatal szájába, amihez meg kell élni néhány dolgot, hogy hitelesen elő tudjon adni egy ilyen művet, de olyan produkciót láthatott és hallhatott, hogy hibát is alig tudott benne találni. Régen hallott ettől a korosztálytól verseket, de itt most hihetetlenül jó mezőny jött össze, mondta Seregi Zoltán, aki egyben meghívta a mezőny minden tagját a Jókai Színházban éppen akkoriban startolt versfolyam felolvasói közé.

A verseny végeredménye a következőképp alakult:

1. Nemcsényi Aliz, Hunyadi János Katolikus Általános Iskola, Békésszentandrás

2. Szabó-Mravik Szabolcs, Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, Szarvas

3. Nyemcsok Edina, Hunyadi János Katolikus Általános Iskola, Békésszentandrás

Különdíjas: Kovács Kinga, Petőfi István Általános Iskola, Kondoros

Ma 12 órakor kezdődik a Cervinus Teátrum Versmaratonja. A megnyitó után baráti és munkahelyi közösségek, civil szervezetek, iskolások óvodások verselnek a pódiumszínpadon.
A program zárásakor, a 20 órakor kezdődő gálaműsorban Benkő Géza, Derzsi György, Dósa Zsuzsa és Ölveczky András lép majd színpadra.

Vélemény, hozzászólás?

Székelyes diákok Németországban

Újra teljes hosszában hajózható lesz a Körös