in ,

Előre gondolkodva hozott döntéseket a csabacsűdi testület

Tegnap zajlott le a testületi ülés Csabacsűdön, amin három lényegesebb kérdésben döntött a helyi testület. Ahogy azt már korábban Molnár József polgármester elárulta, a falu gazdálkodása stabil. A korábbról átvett minuszból is sikerült faragniuk, amit aztán az adósságkonszolidáció ki is nullázott. A bevált gyakorlatot azóta is is folytatták, így most a falu helyzete stabil és pozitív, ami alapot adhat néhány racionális döntés meghozatalának.

Az első döntés, bár ez nem kiadáshoz, hanem megtakarításhoz kötődik, a környezetvédelmi mérések számának változása miatt vált szükségessé. Környezetvédelmi mérések három helyen vannak a községben: a felhagyott hulladéklerakó telepen, az állati hulla lerakó telepen, ill. a szennyvíz leürítő telepen. Az első kettőnél változatlan módon maradtak érvényben a környezetvédelmi igazgatóság által korábban meghatározott mintavételi intervallumok, az évenként sorra kerülő mérésszámok. A szennyvízleürítő helynél történtek változások, ott sem minden tevékenységnél, de kettőnél felére csökkent a mérések száma, ezáltal a korábbi évhez hasonlóan a díjtétel meghatározásánál a tavalyi bruttó 480 ezer helyett az idén 240 ezer plusz áfát (kb. bruttó 300 ezret) fog érte fizetni a testület.

Határoztak arról is, hogy ajánlatokat kérnek használt és új traktorokra, amik alapján a testület az aktuális pénzügyi helyzetet figyelembe véve dönt majd a beszerzésről.

20140828-IMG_0311

 

– Ennek egyik oka, hogy a téli hóeltakarításra való felkészülés miatt szükség lesz majd egy traktorra – mondta Molnár József polgármester. – Mind a két traktor üzemelne, valamint az önkormányzat által művelésből visszavett földek művelésénél az elmúlt időszakban beszerzett traktorra szerelhető munkagépeknél, eszközöknél remekül tudjuk majd hasznosítani az új járművet is.

A már meglevő, üzemben lévő traktoron egy homlokrakó van felszerelve.

Döntés született arról is, hogy az önkormányzat 12 éves platós tehergépjárművét fiatalabbra cserélik. Ennek oka az előre menekülés, amivel a kora miatt a jövőben esetlegesen felmerülő javítási költségeket szeretné elkerülni a testület. Ehhez szintén ajánlatokat fognak bekérni, és ezek ismeretében döntenek majd.

20140828-IMG_0312

 

– Úgy gondoljuk, hogy lehetőségünk van egy kicsit megfiatalítani ezt a gépjárműparkot, így a 12 éves helyett egy 4-5 éveset szeretnénk beszerezni, ami jó állapotban levő, viszonylag kevés kilométerrel rendelkező gépjárművet jelentene – mondta Molnár József polgármester, miközben megmutatta a lecserélendő járművet.

Tájékoztatásul elhangzott, hogy a napköziotthon étkezőjébe 100 új szék került beszerzésre, amik várhatóan a szeptember folyamán meg is érkeznek. A régi, 1981-es beszerzésű ülőalkalmatosságok mind a mai napig használatban vannak, de egyre több minőségi probléma van velük. Az új székek moshatók, tisztíthatók, könnyen fertőtleníthetők lesznek. A beszerzés bruttó 530 ezer forintjába került a falunak.

Vélemény, hozzászólás?

Székely: új tanév végleges elhelyezéssel

Elfogadták: szigorodnak a lótartás szabályai