in , , ,

Kis esti kultúrprogram: ne hagyja ki a Lehár ősbemutatóját!

Derzsi György

Ma este vadiúj előadással lép a Cervinus Teátrum színpadára Derzsi György, aki a nagy sikerű “Szerelmem, Sárdy” sikerein felbuzdulva a hova tovább kérdésével kezdett el foglalkozni. Így született meg a “Szép álom, szállj szívemre!” című zenés játék Lehár Ferenc életéből, aminek ma este lesz az ősbemutatója.

– Nem lehet száz évig játszani a Sárdyt – mondta. – Nagyon szeretem játszani, túl vagyok ötven előadáson, és még mindig hívnak, és évekig szeretném még előadni, de mint művészt a kihívás elkezdett belülről mozgatni. A Sárdyban egy Lehárral folytatott beszélgetés megfogott, elgondolkodtatott, hogy milyen lehetett az a találkozó, és akkor kipattant az ötlet, hogy legyen ez a kapocs, Sárdy után lépjünk át Lehárra. Nem akartam, hogy ugyanolyan legyen mint a Sárdy, ezért nem is azt a szerzőt kértem fel, hogy írja meg. A szerző Varga Emese, akit Benkő Géza ajánlott. Ő a felvidéki komáromi színház dramaturgja. Májusban elkezdtünk beszélgetni róla, de én teljesen rájuk bíztam, hogy írják meg a darabot, mert nem akartam, hogy a Sárdyra hasonlítson. Augusztusra megírták a darabot, ami elsőre nem tetszett. Túl puritánnak, túl szürkének találtam, de a beszélgetések során Géza elmondta az elképzelését a darabról és a dalokról.

Szerencsére ezek után megtetszett Derzsi Györgynek. Egy hete leköltöztek Szarvasra, elkezdtek vele dolgozni és megszerette.

– Olyan érzésem van, mint amikor valakinek megszületik a második gyereke. Nem tudja, hogy melyik gyereket szereti jobban, mert mindkettőt egyformán szereti. Nagyon jó játszani. Holnap van a bemutató, amikor majd a közönség eldönti, hogy jól játszom-e.

A darabot rendezőként Benkő Géza jegyzi. Ő egy kicsit bagatelizálja a Lehárban e téren játszott szerepét és inkább úgy fogalmaz, hogy ő egy barát a nézőtérről, aki elmondja, hogy szerinte mi nem jó. Azaz rendező.

– Hivatalosan ez az első rendezésem, de nem mondanám rendezésnek. Inkább a színpadon egyedül vakláló színészt próbáltam koordinálni mind mozgás, mind ötletek és lelki töltet terén. Ez inkább egy műhelymunka, két barátnak az együttműködése, amiben az egyik barát a színpadról, a másik a nézőtérről megpróbált összehozni egy hatvan perces előadást.

Mikor politika folyik a csapból is, jól fog esni egy kis kultúra. Jó alkalom erre ma este 19 órakor a Lehár ősbemutatója.

A képek a próbán, ill. a fények beállítása során készültek.

Vélemény, hozzászólás?

A légyölő galóca a kedvenc gombamodellje

Sneider Tamás volt a Jobbik lakossági fórumának vendége