in , ,

Helyi munkaerővel, helyi terméket – megnyílt az első termelői bolt

Kétség kívül a kemencében sült tök volt a legkelendőbb november 7-én, a termelői bolt első nyitvatartási napján. A szarvasi önkormányzat a közmunkaprogram egyik elemeként megépített és berendezett egy helyiséget a volt piaciroda területén. A fejlesztésre a közmunkaprogramból 2 és fél millió Ft-os forrás állt rendelkezésre, amelyhez az önkormányzat mintegy másfél millió Ft-ból megvásárolta a működéshez szükséges berendezéseket.

– A városban több mint 300 fő dolgozik a közmunkaprogramban, akik nem csupán a parkok gereblyézését és a közterületek söprögetését takarja, hanem értékteremtő munkát végeznek – nyomatékosította Babák Mihály polgármester. Ezzel a termelői bolttal azt mutatjuk meg, ez is ez utóbbi bizonyítéka, vagyis hogy pl. tököt, zöldséget és savanyúságot állítunk elő és ellátjuk a napközi konyhát is – tette hozzá.

A Start-közmunkaprogram keretében megtermelt valamennyi termék pedig a boltban is kapható lesz. Az üzlet előtt időközben egyre többen álltak sorba. Sokakat a sült tök illata vonzott, mások a háztartásban szükséges zöldségeket is itt szerezték be.

– Most vásároltam itt először, de korábban már máshol is találkoztam ezekkel a termékekkel – mondja az egyik első vevő. Vettem tököt, céklát és zellert is, és úgy tűnik, minőségben és árban is megfelel. Mindig figyelem, hogy hol, mit és milyen áron lehet beszerezni. Most felfedeztem ezt a boltot és azt hiszem, itt fogok kikötni.

A termelői bolt várhatóan az első lépcsőfok az önkormányzat tervei között. A jövőben szeretnék a piac területén fennmaradt üres területeket is hasznosítani. Így pl. régi álom, hogy az egykori papírbolt helyén egy – a hét minden napján nyitva tartó – termelői piacot hozzanak létre, ahol a helyiek minden nap árusíthatnák az otthon megtermelt javakat. Hosszútávon pedig cél az Európa fejlettebb városaihoz történő felzárkózás, amelyekben már nagy a kereslet és a kínálat a helyi termékek iránt.

Az üzlet egyelőre piaci napokon, kedd, péntek és vasárnap várja a vásárlókat. Az elképzelések szerint azonban a jövőben arra is lesz lehetőség, hogy a helyiek által előállított javakból is vásároljanak fel, és az üzlethelyiségben árusítsák.

A bolt működésének egyik záloga a közmunkaprogram, amely úgy tűnik, a 2015-ös évre megoldódni látszik. Babák Mihály ugyanis nemrégiben egyeztetett a jövő évi költségvetésről, amelyben előreláthatólag erre a célra újabb 300-350 millió Ft lesz elkülönítve.

Vélemény, hozzászólás?

Igazi SZÍNHÁZ volt az első bérletes előadás

Történelmet írtak a szarvasi könyvtárban