in , ,

Kacagj, mozogj, lazíts, érints, segíts!

Dr. Kállai Klára

„A világ legbátrabb tette nem más, mint ha elfogadjuk saját történetünket, és közben mindvégig képesek vagyunk szeretni önmagunkat” – írja Brené Brown, a világ egyik legsikeresebb életmód tanácsadója. Véleménye szerint a siker kulcsa nem abban áll, hogy maximalistaként mindig többre és többre vágyunk, hanem olykor merünk hibázni is.

Ezt a témakört, vagyis a sebezhetőséget járt körbe Szabóné Dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus. November 11-én, a Családok Európai Éva és a Magyar Tudomány Ünnepe keretein belül tartott előadáson szó esett a gyengeség felvállalásáról, előnyeiről és a közönség útravalót kaphatott abból is, hogyan kell teljes szívvel élni.

– Mindannyian sebezhetőek vagyunk – szögezte le az előadó. A baj ott kezdődik, amikor azt hisszük, hogy kivételek vagyok ez alól, vagy úgy gondoljuk, a sebezhetőség egyfajta gyengeség. A legrosszabb mégis abban rejlik, ha nem tudjuk, hol vagyunk sebezhetőek.

Hozzátette, sokan attól tartanak, hogyha felvállalják gyengeségüket, nem méltóak a szeretetre vagy nehezebben találnak olyan társaságot, amely elfogadja őket. A szakember szerint épp az ellenkezője az igaz. Többségünk szívesebben kötődik valakihez, akiről tudja, hogy van gyenge pontja, de hiteles, mint aki tökéletesnek tűnik.

Az aggodalmak, félelmek nagymértékben különböznek nők és férfiak között. A nőknél jellemzően a külsőre, a családra és az anyaságra vonatkoznak, a férfiaknál leggyakrabban a cselekvési kudarc, a pénz és a családfenntartási képesség kerül előtérbe.

A pszichológus egyetért Brené Brown elméletével, mely szerint meg kellene tanulnunk teljes szívvel élni. Ők azok az emberek, akik hitelesek, hálát tudnak adni azért, amijük van és képesek az örömre és a kreativitásra. Mindemellett jól tűrik a kudarcot, nem törekszenek minden áron a tökéletességre, valamint teret adnak a játéknak, a pihenésnek és a lazításnak.

Recept persze sajnos nincs, minden esetben személyiségtől függ. Bagdy Emőke vitalitásgenerátorként emlegetett ötös fogatának betartása azonban egy nagy lépés lehet ezen az úton. A pszichológiaprofesszor azt mondja: kacagj, mozogj, lazíts, érints, segíts és helyrebillen a testi-lelki egyensúlyod.

Egy próbát megér, nem igaz?

Vélemény, hozzászólás?

Aerobic: szarvasi sikerek a Magyar Kupa döntőjében

Francia sanzonok és lírai dalok szólaltak meg Szíj Melinda előadásában