in , , ,

Az interkatív múzemtól a Parkerdőig – lezárult egy határon átnyúló program

Elsősorban oktatási és kutatási témákra irányult az a határon átnyúló projekt, amelyben a Szarvasi Arborétum és az aradi Vasile Goldis Egyetem közösen vett részt. A pályázatnak köszönhetően kisebb fejlesztéseket is sikerült megvalósítani: a magyar fél látogathatóvá tette a 20 hektáros Parkerdőt, oktatóbázist alakított ki, valamint egy Botanikai Múzeumot is létrehozott. Emellett lehetőség nyílt oktatócsomagok összeállítására és több kültéri kertészeti gép és eszköz megvásárlására is.

Az együttműködés 2013. január 1-vel vette kezdetét és közel két éven át tartott. A pályázat elnyert összege közel 570 ezer Euro, vagyis mintegy 170 millió Ft volt, amelyen a felek 60-40%-os arányban osztozkodtak. A kapcsolattartás szinte folyamatos volt, mivel a projektet műhelygyakorlatok, szakmai előadások és tudományos konferenciák és egy ÖKO-tábor is kísérte.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy ki tudtuk nyitni a Parkerdőt, így kibővítettük a látogatható területet – összegezte a projekt legfontosabb eredményeit Dr. Hanyecz Katalin. Ebből kifolyólag jelenleg 65 hektáron lehet sétálni az Arborétumban.

Egy másik fontos programrészt a Tisljár-tanya átalakítása tette ki, amelybe egy interaktív múzeumot alakítottak ki. Pepi gróf varázstanyája egy meseszerű birodalmat tár fel a családok számára, amelyben a kályhában zümmögő méhecskék zajától, az avar alatt élő állatvilágon keresztül a Pepikertben élő pávákig az egész élővilággal megismerkedhet a látogató. Az épület egyik legtrükkösebb része egy ablak, amely vetített háttéren keresztül az arborétum egyes szegleteit villantja fel.

– Egy kis humort is szerettünk volna csempészni bele – árulja el az egyik kulisszatitkot az arborétum igazgatója. Ha valaki figyelmesen végignézi a váltakozó képsorokat, az egyiken egy UFO-t is felfedezhet – teszi hozzá mosolyogva.

A román fél felügyeletével működő Mácsai Arborétum, mint együttműködő helyszín szintén több beruházást valósított meg, amelyek között a Botanikai Múzeum felújítása, értékes herbáriumának és maggyűjteményének korszerű tárolása és gépvásárlás is szerepelt. A részleteket a felek a november 28-i projektzáró rendezvényen ismertettek, amelyet szakmai előadások és gyakorlati bemutatók követtek.

A Szarvasi Arborétum vezetése bízik benne, hogy az utóbbi években rohamosan növekvő látogatószám a megvalósult projekt révén tovább emelkedhet azáltal, hogy a határon túli területeket is meg tudják szólítani.

Vélemény, hozzászólás?

Új hűtőházat adott át a Gallicoop

Ég az első gyertya Csabacsűdön is