in ,

Már szabad szemmel is látható az év üstököse

Derült égbolt esetén már szabad szemmel is látható az idei év leglátványosabb égi jelensége, a Lovejoy-üstökös. Az égitestet, sorban az ötödikként, szeptemberben fedezte fel korunk legsikeresebb amatőr üstökös vadásza, az ausztrál Terry Lovejoy, azóta pedig folyamatosan fényesedik. December közepe óta már megfigyelhető az éjszakai égbolton, és várhatóan még hónapokig kápráztatja el a csillagászat iránt érdeklődőket.

A Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének idei első találkozójának beszédtémája is leginkább ez a porból és jégből álló, leginkább piszkos hógolyóhoz hasonlítható égitest volt.

– Az üstökös már kora este, nagyon egyszerűen megtalálható az égbolton – újságolja Szklenár Tamás, a baráti kör vezetője. Már segédeszköz nélkül is látszódik ez a nagyon szép, zöldes színű égitest, binokulárral pedig valóban különleges élményben lehet része a bámészkodónak. A telihold ezekben a napokban eléggé elrontja a látványt, de ha minden így marad, január végére egy karakteres, tankönyvpéldába illó üstököst kaphatunk lencsevégre.

Azoknak, akik el tudnak igazodni a nagyobb csillagképek világában, útmutatóként szolgálhat, hogy az üstökös jelenleg az Orion csillagkép mellett található, és a Bika csillagkép irányába halad. Január 17-én a Fiastyúk mellett fog tanyázni, ahonnan egyre magasabbra, az égbolt zenitje felé araszol.

A helyi csillagászat 2008 óta működik szervezett formában, az alakulással szinte egy időben pedig megkezdődtek a rendszeres találkozások a Városi Könyvtárban. Az elmúlt évek során már kialakult egy stabil mag, új tagokat azonban rendkívül nehéz megszólítani. Ennek egyik módja az ún. járdacsillagászat, amelynek keretében a város különböző pontjain felállított távcsövekkel igyekeznek az égbolt csodáira felhívni a figyelmet. Itt átlagosan 2-300 főt sikerült megszólítani, ezért ez lehet az egyik útja az asztronómia népszerűsítésének.

A következő alkalomra mindössze egy hetet kell várni. Aki igazi pompájában szeretné élvezni az üstököst, jöjjön el január 17-én, 17. 30-kor a Vízi Színház parkolójába, egy távcsövezéssel egybekötött megfigyelésre. Akinek pedig a témával kapcsolatosan vagy egyéb csillagászati jellegű kérdése van, írjon bátran a szarvasicsillagasz@gmail.com e-mail címre, amelyen keresztül ötleteket, javaslatokat is szívesen fogadnak.

Vélemény, hozzászólás?

Jobbik: Egyre több javaslatuk realizálódik

Élj pozitívan!