in , ,

Pontozás nélküli országos versenyen bizonyíthattak a harmonikások

Frankó Tamás, Adamik György és Iváncsó József

Ezúttal nem versenyeztek, hanem csupán megmutatták tudásukat a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola harmonikásai. A január 25-én rendezett, egyébként „elődöntőnek” minősülő budapesti harmonikatalálkozón az intézmény két fellépővel képviseltette magát. A legkisebbek közül Lukács András lépett színpadra, az idősebb korosztályt pedig a Harmonika Együttes tagjai, Balczó Balázs, Frankó Tamás, Adamik György és Poljovka Domicián képviselte.

– Az idei év valamelyest különbözött a többitől – árulja el Iváncsó József, a harmonika tanszak vezetője. Idén ugyanis arra való tekintettel, hogy hamarosan megrendezésre kerül a minisztérium által meghirdetett országos harmonikaverseny, a tanulók nem mérték össze erejüket, és a minősítés is elmaradt.

A zeneiskola tanára hozzátette, meglátása szerint tanítványai jó eséllyel indultak volna a továbbjutásért. A tavalyi évben ugyanis a zsűri épp a Harmonika Együttest jutalmazta a legmagasabb pontszámmal, így ott lehetettek a márciusi döntőben is.

– Ez egy lehetőség a megmutatkozásra és a tanulásra – ismerte el a pedagógus. Sokkal többet ér, mint egy pluszóra. Itt ugyanis nemcsak az én instrukcióimat hallják a tanulók, hanem azt is nyomon követhetik, hogy egy tőlünk 2-300 km-re élő kisgyerek hogyan áll ki a színpadra, és miként adja elő a produkcióját.

A Harmonika Együttes tagjai továbbá abban is egyetértenek, hogy ez esetben nyugodtabb szívvel és különösebb versenydrukk nélkül vehették kézbe a hangszerüket. Adamik György pl. már nyolc éve harmonikázik, és ahogy mondja, minden esetben megpróbálja a maximumot nyújtani.

– Nem volt könnyű a próbafolyamat, mert az együttes egyik tagja, Balczó Balázs már Budapesten tanul. Amikor hazajött, együtt gyakorolhattunk, de sokat próbáltunk külön is. Tényleg megtettünk mindent a sikerért – meséli harmonikáját szorongatva.

A legközelebbi nagy kihívás a március végén megrendezésre kerülő V. Országos Harmonika Verseny elődöntője lesz, amelyre nagy várakozással tekintenek. Legutóbb ugyanis egy második hellyel tértek haza, így bíznak benne, idén is részt vehetnek a május 17-i, végső megmérettetésen.

A fotók az egyik tanórán készültek, a Harmonika Együttes tagjaival.

Vélemény, hozzászólás?

Épül a strandhoz tartozó kiszolgáló egység Békésszentandáson

Kazinczy nyomdokában