in , ,

Az iskola névadójára emlékeztek Csabacsűdön

A nemzeti művelődés építőmesterére, Trefort Ágostonra emlékeztek február 9-én, a csabacsűdi általános iskolában. Az intézmény 2001 óta viseli az egykori vallásügyi és közoktatási miniszter nevét, születésének jubileumán pedig minden évben felidézik a nagy előd munkásságát.

– 2005-ben éreztem először késztetést arra, hogy közelebb hozzam Trefort Ágoston személyét a tanulókhoz. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek tudják, kinek a bronzszobra díszíti az iskola homlokzatát, ill. kinek az emlékplakettjét vehetik át ballagáskor – utal vissza a kezdetekre Surina Györgyné tanítónő.

Az első megemlékezést követően elkészült egy diasorozat is, amely a művelődéspolitikus életének főbb állomásait követi nyomon. A későbbiekben a jeles nap egyre interaktívvá vált, a pedagógusok pedig igyekeztek minden évben új ötleteket csempészni a programba. Előfordult pl., hogy általános iskolások izgalmas kvíz verseny formájában adhattak számot a névadóval kapcsolatos ismereteikről, de levelezős verseny és keresztrejtvény játék is szerveződött már a nap köré.

Idén a negyedik évfolyam vállalt szerepet a rendhagyó tanórában. Az előadás keretként képekkel illusztrálták Trefort életét. Varga Tamás épp a népművelő portréját emelte magasra a sor végén. Azt mondja, az évfordulók kapcsán már sokat hallott a reformerről, de minden év szolgál némi újdonsággal a számára.

– Nagyon jó ember lehetett, mert azt hallottam, hogy betegségében ápolta az édesapját. Egy darabig Csabacsűdön élt családjával, ezért viseli az iskola az ő nevét. Büszke vagyok, hogy én is ide járhatok – árulja el a műsor végén.

A naphoz kapcsolódva tavasszal meghirdetésre kerülnek a tantárgyi versenyek is, amelyek végén a névadó arcával díszített oklevéllel jutalmazzák a legjobbakat.

A következő nagy évforduló 2017 februárjában lesz, amikor nagyszabású műsorral készül a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola a névadó 200. jubileumára.

Vélemény, hozzászólás?

Szarvason van az ország legszebb szállodája?

Maszkok és álarcok versenye a CervinusTeatrumban