in , , , ,

Változások a szociális ellátásban

2015. március 1-től az aktív korúak ellátását már nem az önkormányzatok, hanem a járási hivatalok intézik. Azon ügyfeleknek, akiknek jelenleg is folyósítják az ellátást, a jövőben a Békés Megyei Kormányhivatal fogja folyósítani havonta a megítélt összeget, illetve bármely változást a járási hivatalban kell az ügyfeleknek bejelentenie.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) esetében ez a változás azt jelenti, hogy a Szarvasi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségén (5540 Szarvas, Vasút út 40.) a regisztrációval vagy az igazolás kiállításával egy időben adhatják be az ügyfelek a kérelmüket az ellátás megállapítása iránt, és a megállapításhoz hiányzó dokumentumokat is a munkaügyi kirendeltségen vagy a települési ügysegédeknél adhatják le. Szintén a kirendeltségen vagy az ügysegédeknél jelenthetik be az esetleges munkaerőpiaci elhelyezkedésüket, vagy az ellátás megszűnésére, szüneteltetésére okot adó más körülményt.

Ez egyszerűbbé és gyorsabbá teszi majd az állampolgárok számára az ellátáshoz kapcsolódó ügyintézést, hiszen a megszokott két hivatal helyett ezentúl csak egy hivatallal kell kapcsolatot tartaniuk.

Új ellátási forma jelenik meg az aktív korúak ellátása keretein belül a fenti időponttól, melyet egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásnak (EGYT) hívnak, az ellátás iránti kérelmet a fent leírt módon és helyen lehet benyújtani. Az ellátásra az jogosult, aki egészségkárosodott személynek minősül vagy 14 éven aluli gyermeket nevel feltéve, hogy a családban élő gyermekek valamelyikére tekintettel más személy nem részesül gyermekgondozási támogatásban vagy gyermekgondozási díjban, csecsemőgondozási díjban – és a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben, illetve nyári napközis otthonban, óvodában vagy iskolai napköziben nem tudják biztosítani.

Nyitva_150225

Vélemény, hozzászólás?

Szent András: Cseh és német söröket vert két magyar sörfőzde

Aláírásgyűjtésbe kezd a Jobbik