in ,

Molnár József: Olyan eseményt ünneplünk ezen a napon, amelyre minden magyar ember büszke

Molnár József polgármester egy Széchenyitől vett idézettel nyitotta meg a 48-as események tiszteletére a csabacsűdi Polgármesteri Hivatal előtt rendezett megemlékezést.

– Március 15- az egyik legszentebb, legigazabb ünnepünk. Talán ez a nap az, amely legendás eseményeivel szimbólummá vált. Annak az eszmények a szimbóluma, ami leginkább tükrözi a magyarság szabadság iránti vágyát, szabadság- és hazaszeretetét. Olyan eseményt ünneplünk ezen a napon, amelyre minden magyar ember büszke, éljen az ország határain belül, vagy azon kívül – mondta Molnár József.

Megemlékezett báró Eötvös Józsefről, Trefort Ágostonról, Boczkó Dánielről, akik fontos szerepet játszottak a a forradalom alatt, és akik birtokaik révén kötődtek Csabacsűdhöz. Példájukon keresztül az összefogás fontosságára hívta fel a hallgatóságának figyelmét.

Csabacsűd polgármesterét a Cervinus Teátrum színészei, a Jászai-díjas dr. Dósa Zsuzsa, Csasztvan Zsuzsanna és Varga Viktor követték. Ünnepi műsorukban a forradalmi eseményekre emlékeztek. A művészek dal, vers, korabeli dokumentumok és levelezések segítségével idézték meg a 48-as események hangulatát.

Az ünnep zárásaként a csabacsűdi hagyományőrző citerazenekar tagjai katonadalokat adtak elő, majd a település vezetése, a pártok és a civil szervezetek képviselői elhelyezték a az emlékezés koszorúit.

Vélemény, hozzászólás?

Közös szavalással emlékeztek a forradalom 167. évfordulóján

Sinka Imre: A nemzeti ünnepet a szívekből semmilyen külső hatalom nem tudja kitörölni