in , ,

A szarvasi gazdászképzés aranykorára emlékeztek

Dr. Bíró Tibor dékán

Őszhajú gazdászokkal teltek meg az Evangélikus Ótemplom padsorai ma délelőtt, amikor a Tessedik Öreggazdász Egyesület tartotta rendes éves összejövetelét. A Himnusz közös eléneklése után dr. Bíró Tibor a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának dékánja tisztelettel és megilletődéssel állt az öreggazdászok elé, mert mint mondta, ők a legékesebb bizonyítékai a szarvasi gazdászképzés létjogosultságának, mondta.

– Szarvas város neve összeforrott a gazdászképzés fogalmával, és ez nem a jelenkor agrárképzésének köszönhető, sajnos – jelentette ki sajnálkozva dr. Bíró Tibor. – A felsőoktatásban, közte az agrár-felsőoktatásban évek óta tartó rendezetlenség, kaotikusság, sokat ártott a szakmának. A jónevű, máig elismert középfokú mezőgazdasági képzést felváltó felsőfokú oktatást majdnem romba döntötte a tömegképzés és bolognai rendszer bevezetése. Az elmúlt tíz év már nem a szakmai kihívásokról, hanem a túlélésről és a küzdelmekről szólt. Egy olyan felsőoktatási rendszerben kell hogy Szarvas megtalálja a helyét, ahol gombamódra szaporodtak a divatintézmények és szakok, és ahol a szakmai gyökerek mit sem számítanak – fogalmazta meg kritikáját a jelen felsőoktatási rendszerrel kapcsolatban a kar dékánja.

Dr. Bíró Tibort Molnár Istvánné önkormányzati képviselő, az Oktatási és Közművelődési Bizottság elnöke köszöntője követte, aki egyúttal Babák Mihály polgármester üdvözletét is tolmácsolta a padsorokban ülők felé.

A beszédeket követően elsőként az 1944-ben, majd az 1949-ben végzett gazdászoknak nyújtotta át dr. Bíró Tibor az elismerő díszokleveleket. A 70 éve végzettek, 4-en rubin, a 65 évvel ezelőtt az iskolát befejezők, 11-en vas oklevelet vehettek át. Gyémánt oklevél elismerésben részesült a 60 éve gazdászpályáját kezdő 20 fő. A legfiatalabbak, akik fél évszázada hagyták el a padsorokat – összesen 51-en – aranyat vehettek át az iskola dékánjától.

Dr. Molitórisz Pál amatőr helytörténész a szarvasi gazdászéletről osztotta meg kutatásainak eredményét a hallgatósággal, dr. Köhler Mihály pedig visszaemlékezett a gazdászok aranykorára, és felszólította a társait hogy segítsék az iskola vezetését, hogy ebből a nehéz helyzetből ki tudjanak lábalni. Az ünnepi eseményt Lázár Zsolt evangélikus esperes zárta.

Vélemény, hozzászólás?

Szennyvízről, pályázatokról, sátorvásárlásról tárgyaltak Csabacsűdön

Gólgyár: A szeghalmiaknak csak az asszisztencia jutott