in , ,

Ötből öt: A művészeti iskola valamennyi indulója dobogón végzett

Háromévente a zongora és a gitár népszerűsége mögött gyakran homályba vesző fafúvósok is rivaldafénybe kerülhetnek. Április első napján ugyanis megyei fafúvós versenynek szolgált helyszínül a Cervinus Teátrum. Az egész napos zenei megmérettetésen az oboa, fagott, klarinét és a szaxofon tárgyon tanuló növendékek mutatták meg tudásukat, egy kötelező és egy szabadon választott darab erejéig.

A zenei tehetségpróbát összesen nyolc település, ötven nevezője vállalta, köztük öten a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola színeiben. A zenészpalántákat szakavatott zsűri pontozta, Maczák János, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docensének, Tóth Görgyi, a kar adjunktusának és Puskás Levente szaxofonművésznek a személyében.

– Nagyon lágyszívű zsűrink van, mindig izgulok, hogy elég lesz-e a díj – árulta el a verseny ideje alatt Brachna Irén igazgatónő. Alapvetően nagyobb gyerekekhez, leginkább egyetemistákhoz vannak szokva, éppen ezért nagyon segítőkészen, odaadóan állnak hozzá a legkisebbekhez, bízva abban, hogy minél tovább kitartanak a hangszerük mellett.

A fafúvósok közül az oboa és a fagott jellemzően a ritka hangszerek közé tartozik, míg az utóbbi években a klarinétot és a szaxofont egyre többen fedezik fel. A helyi művészeti iskolában pl. még soha nem volt olyan népszerű ez utóbbi tanszak, mint az idei tanévben.

Az eredményhirdetésre az egész napos izgalom után, a délutáni órákban került sor. Az emléklapok mellett a zsűri számos első, második és harmadik díjra is méltónak találta a versenyzőket, akik jutalmul kézműves kerettel ellátott oklevelet és stílszerűen Tessedik musical cd-t vehettek át.

– Nagyon izgultam – fedi fel a verseny után Szabó Kornél, második helyezett. Ez volt az első versenyem, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni – tette hozzá a művészeti iskola egyik legeredményesebb diákja.

Himer Tünde szaxofonon ugyancsak az előkelő második helyet érdemelte ki. A harmadik korcsoportban versenyző lány elégedetten vette át díját, amelynek – ahogy mondta -valószínűleg a megyei szolfézsversenyen szerzett oklevél mellett lesz méltó helye.

– Nagyon tetszett a verseny – meséli az eredményhirdetés után önfeledt mosollyal. Jó volt a terem akusztikája, szimpatikus volt a zsűri, és a zongoratanár nénit is nagyon szeretem.

Szabados-Tóth Gábor valamennyi tanítványa dobogós helyezéssel térhetett haza. Bakulya Viktória (I. korcsoport) és Zima János (V. korcsoport) klarinéton a harmadik helyen végeztek, Frankó Dániel (III. korcsoport) szaxofonnövendék pedig szintén a képzeletbeli ranglétra harmadik fokára léphetett fel.

Vélemény, hozzászólás?

Amit ma megtermelhetsz, ne halaszd holnapra

Húsvéti készülődés Szentandráson