in , , , ,

Fórum a megváltozott gazdálkodói támogatásokról

Rafaj János falugazdász

Április 1-vel kezdődött az egységes kérelmek benyújtásának az időszaka, amelynek keretében a gazdák több mint 30 féle támogatást igényelhetnek. Ahogyan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján olvasható, mintegy 180 ezer gazdálkodó országos szinten több mint 400 milliárd Ft támogatáshoz juthatnak hozzá, ami segíti őket a termelésben és a jó minőségű, egészséges élelmiszer előállításában.

A kérelem benyújtása során az igénylőknek több újdonsággal is meg kell ismerkedniük, mint pl. a „zöldítéssel”, vagy a fiatal gazdák közvetlen támogatásának a lehetőségével. Az új rendszer működésének lényegét április 1-jén Rafaj János falugazdász az ezüstszőlői Közösségi Házban ismertette az érdeklődőkkel.

– Érdemes időben hozzákezdeni a kérelmek elkészítéséhez – szögezte le a tájékoztató előtt a falugazdász. Különösen azért, mert nagyon sok változás történt, vagyis több időt vesz igénybe mind a tanácsadók, mint a gazdálkodók részére a felület kitöltése.

Az egyik legnagyobb változás a korábbiakhoz képest, hogy a terület alapú támogatást két részre bontották: az alaptámogatás mellett a „zöldítésre” (a környezeti célok megvalósítását segítő intézkedésekre – szerk.) is további források igényelhetők. Az alaptámogatás elnyeréséhez, akárcsak ezt megelőzően, be kell tartani a helyes mezőgazdasági állapotot, ill. meghatározott növényeket kell termelni. A zöldítésért járó támogatásért cserébe három feltételt kell teljesíteni, de várhatóan lesznek olyan gazdaságok, akik különböző okokból mentesülnek egy, vagy több intézkedés alól.

A jogszabály módosítások alapvetően a 10 hektár feletti gazdálkodókat érintik. E fölötti területnagyság esetén minimum két, 30 hektár felett pedig három növényt kell termeszteni. Kitétel továbbá 15 hektár felett 5%-nak megfelelő ökológiai célterület meghatározása, ill. tagállami szinten az állandó gyepterületek megőrzése.

– Ha valaki nem tud megfelelni a feltételeknek, idén még külön szankcióval nem kell számolnia – mutat rá Rafaj János. A megkülönböztetés mindössze annyi, hogy nem kapja meg a hektáronként zöldítés után járó 81 Eurót (kb. 24 ezer Ft-ot), ami egyébként éppen elég szankció. Alapvetően azért azt gondolom, hogy a gazdák meg tudnak felelni a változásoknak. Természetesen vannak kivételes esetek, ilyenkor érdemes időben tájékozódni, hogy minél kevesebb támogatást veszítsenek.

A beadási határidő ezúttal is május 15-e, amelyet egyelőre nem hosszabbítottak meg. Bővebb információért érdemes a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vagy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapjára kattintani, helyben pedig keressék Rafaj Jánost a volt Polgármesteri Hivatal épületében, aki készséggel áll az érdeklődő gazdálkodók rendelkezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Októberi premierre készül a Cervinus Teátrum

Sopek (1949-2015)