in , , ,

Kompügy: Ki visz át a túlpartra?

Nem jár a komp. A hírt a mezőtúri és a szarvasi érintettek csalódottan vagy felháborodva vették tudomásul, különösen azért, mert a vízállás nem indokolta a kialakult helyzetet. Ezzel együtt megkezdődtek a találgatások és latolgatások: mi történt a révészekkel, kik és hogyan fogják elvégezni a komoly szakmai végzettséget igénylő feladatkört, ill. meddig tart még ez az állapot. Az ügyben Pappné Juhász Emília, az üzemeltetést ellátó, mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Nonprofit Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője segített tisztán látni.

– A Gergely család látta el hosszú évekig ezt a feladatkört – magyarázza a kialakult helyzet hátterét. Az üzemeltetést a Kft. tavaly januárban vette át, az év során pedig sajnos azt tapasztaltuk, hogy egyre kevésbé találkoznak az elképzeléseink. Többször egyeztettünk ezzel kapcsolatban, és a felénk érkezett kérések jelentős részének is megpróbáltunk eleget tettünk. Eljött azonban az a pont, amikor már nem találkoztak az álláspontjaink, így az év középén megszüntettük az egyik révész végzettségű kollégának a munkaviszonyát.

A döntés kisebb lavinát indított el. Egy másik kolléga nem sokkal később távolabbi, magyarországi vizeken folytatta tevékenységét, aminek következében létszámhiány alakult ki. A fennmaradó alkalmazottak év végén jelezték először, hogy ezekkel a feltételekkel nem tudják ellátni a feladatkörüket, február középén pedig – megegyezés hiányában – ők is távoztak.

– Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk – ismerte el az üzemeltető. Számunkra eddig ez egy teljesen ismeretlen világ volt, ami nagyon komoly szakmai jártasságot igényel. A Gergely családdal történő beszélgetéseink során az a meggyőződésünk alakult ki, hogy hat szakember tudja teljes biztonsággal ellátni ez a feladatkört. Ebből minimum háromnak révész, további háromnak matrózvizsgával kell rendelkezni, egy főnek pedig kompüzemeltetési vezetői jogosítványt kell szereznie. Terveink szerint április végéig három személynek sikerül is ezt a jártasságot elsajátítania, így elindulhat a komp.

Az Ingatlankezelő Kft. áremelést nem tervez, hosszú távon azonban szeretne minőségi ellátást biztosítani az utazóközönségnek. A menetrendben lehet némi módosításra számítani. A déli órákban várhatóan húsz perces ebédszünettel kell számolnia az utazóközönségnek, a késő esti közlekedést pedig rentábilisság szempontjából vizsgálják felül. Mindazonáltal az üzemeltető szeretné a szarvasi kiemelt rendezvények megközelíthetőségét is elősegíteni, hosszabb nyitva tartás formájában.

Pappné Juhász Emília ígérte, legkésőbb május első elején megkezdődhet a vízi közlekedést a két település között, addig is kéri a lakosság fokozott türelmét és megértését.

Vélemény, hozzászólás?

A köznevelés és pedagógia időszerű kérdései Szarvason

Posztoljon Ön is egy verset!