in ,

Ne hallgasd el a bántalmazást!

Ezzel a felütéssel hozott létre egy zárt internetes csoportot Kiss János. A szarvasi származású amatőr fotós belső késztetés által vezérelve érezte úgy, hogy tennie kell valamit az ügyben. A fórumot alig egy hete alakította ki, s máris többen vették a bátorságot, hogy elmeséljék saját történetüket, jelezvén: senki sincs egyedül.

A probléma létjogosultságát az erről készült felmérések is alátámasztják, hozzátéve, hogy jelentős a látencia, vagyis az áldozatok gyakran csak a legsúlyosabb esetekben tesznek feljelentést. A KSH 2011-ben készített adatai alapján a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények száma 6400-ra tehető. Ezek döntő hányadát a sértések és a zaklatások teszik ki, de nem elhanyagolható a kiskorúak veszélyeztetésére irányuló bűncselekmények aránya sem. Meglepő adat, hogy minden második esetben a sértett és az elkövető párkapcsolati viszonyban álltak, ill. hogy az áldozatok nemek szerinti eloszlása alapján 70%-uk nő volt.

János a saját eszközeivel vette fel a kesztyűt: fényképezőgéppel és egy nagy adag kreativitással. A csoport létrehozása mellett április 8-én rendhagyó promóciós fotózásra kért fel egy fiatal szarvasi lányt. Alkalmi smink helyett azonban ezúttal élethű kék-zöld foltok, monokli és összevarrt száj „díszítették” a modell arcát.

– Előzetesen kaptam egy képet a készülő sminkről. Kicsit megrettentem, de ez sem tántorított el a nem mindennapi feladattól. Egyébként a művelet semmilyen kellemetlenséggel nem járt, csak az volt szokatlan, amikor beragasztották a számat, és nem tudtam beszélni – osztotta meg élményeit Gergulics Viktória.

A fotózás autentikus helyszínen, a szakrendelő emeleti részén valósulhatott meg.

– Sokan szégyellik a velük történteket vagy egyszerűen magukat hibáztatják – összegzi az elmúlt néhány nap tapasztalatait az ötletgazda. Éppen ezért a fórumon belül nyitva hagytam azt a kiskaput, amin keresztül bárki anonim módon is megoszthatja a problémáját. Mindössze annyit kell tennie, hogy előtte elküldi nekem a gondolatait privát üzenetben. Ehhez némi bizalomra ugyan szükség van, de ez legtöbbször néhány email-váltás után kialakul.

A kezdeményezés kiemelt támogatói a MaxLine Media Group, a Szeretet Szövetség Karitatív Civil Szervezet és az Adves Photo, akik a saját eszközeikkel segítik a célok megvalósulását.

– Ha már egy embert megmentünk a csoport által, megérte – zárta reményteljesen a szervező, nyúlva a fényképezőgépéhez, hogy megörökítse azt, aminek sohasem szabadna megtörténnie.

Fotó: Kiss János

Vélemény, hozzászólás?

Posztoljon Ön is egy verset!

Hatalomátvétel a Vajdában! – és ez nem tréfa!