in ,

Már HD minőségben sugároz a Körös Televízió

A Dél-Alföld régióban elsőként lépte meg a Körös Televízió azt a minőségi ugrást, amely már felveszi a versenyt a mai kor technikájával. Közel egy hónapja, március 16-a óta ugyanis jelentősen nagyobb mértékű felbontással, közismert nevén HD technikával sugároz a helyi médium. A váltást hosszú és megfontolt tervezési időszak előzte meg.

– Az első eszközbeszerzések 3-3,5 évvel ezelőtt történtek meg, amik már a jövőbeli váltás reményében zajlottak – avatott be a részletekbe Sipos Zoltán tulajdonos. Az épületet, a bútorokat és a kameraállványokat leszámítva lényegében mindent kicseréltünk. A több tíz milliós beruházás egyharmadát új kamerák vásárlása tette ki, a fennmaradó részt pedig olyan nélkülözhetetlen eszközök beszerzésé, amelyek ma már a stúdió eszközparkját gazdagítják.

A HD technika alkalmazása nemcsak az előre rögzített, szerkesztett anyagok esetében valósul meg, hanem az élő adások felvételekor is. Ezt mindeddig csak országos vagy multinacionális cégek alkalmazták, egy nemrégiben piacra dobott eszköz segítségével azonban a fejlesztés a helyi televíziók számára is elérhető közelségbe került. A Körös Televízió azonnal megragadta a kínálkozó lehetőséget, ennek következtében pedig országosan a harmadik beüzemelt eszközt tudhatja a magáénak.

A minőségi váltás részeként a két éve kialakított stúdiót is már a célnak megfelelően tervezték. A helyiség méretarányait a HD technika előírásai szerint alakították ki, ezzel párhuzamosan pedig a stáb is folyamatosan frissítette szakmai tudását.

– A technika három pilléren nyugszik: a televízión, a nézőn és a kábelszolgáltatón – vázolja a működési mechanizmust a tulajdonos. Mi a magunk részéről megtettük a szükséges lépéseket. A nézőnek mindössze annyi a dolga, hogy olyan TV-készüléket vásárol, amely alkalmas a full HD megjelenítésére vagy a szolgáltatónál olyan előfizetési csomagot kérjen, amely ilyen adásokat tartalmaz. A probléma a kábelszolgáltatónál van. Jelen pillanatban ugyanis a hét szolgáltató közül, akikkel a televízió kapcsolatban van, egyikük sem tudja HD minőségben eljuttatni a jelet a nézőkhöz.

Ez pedig azt jelenti, hogy egyelőre csak a képernyő jobb sarkában megjelenő kis felirat jelzi, hogy megtörtént a váltás, a közönség még nem élvezheti a jobb képminőséget. Ez további kérdést von maga után, vagyis hogy a szolgáltatók mikor szánják rá magukat a meglehetősen költséges beruházásra.

– Mi már a jövőnek dolgozunk – nyomatékosítja a helyi médium vezetője, rámutatva a fejlesztés előnyeire. A váltás egyik velejárója ugyanis, hogy sokkal jobb minőségben tudjuk archiválni az elkészült anyagokat, ami az évek múlásával felértékelődik. Ezzel együtt a nagy televíziók felé is könnyebbé válik az elérhetési útvonal, akik ugyancsak kizárólag ezt a technikát alkalmazzák. Hiszem, hogy jó úton járunk.

Vélemény, hozzászólás?

Hatalomátvétel a Vajdában! – és ez nem tréfa!

Székely: 3 tanulónk a döntőben