in , ,

Nem túl könnyes búcsú a Vajdától

Először búcsúztak a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium épületében a végzősök szombaton délelőtt. Mindig szomorúak az ilyen alkalmak, de érthető módon az iskola vezetésének az egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen régen látott létszámban iratkoztak be az első évfolyamra az idén.

Az épülettől és a társaktól nagyon sok szólamban előadott ballagódal-csokorral búcsúztak Hortobágyiné Csizmadia Edina 12.A-s, Kituljak Eszter 12.B-s és Laukóné Adamik Edit 12.J-s végzősei, majd egy pillanatra megálltak az iskola harangtornya és Vajda Péter mellszobra előtt. A Vajda-szobor megkoszorúzása után új hagyományt teremtettek azzal, hogy a harangot tartó faszerkezet egyik lábára három végzős felszögezett egy-egy réztáblát, amin az évszám és az osztályok neve állt.

A ballagás ünnepélyes része az Evangélikus Újtemplomban zajlott, ahol Cairns-Lengyel Henriett iskolalelkész és Babák Mihály polgármester rövid útravalója után az iskola igazgatója búcsúztatta az diákokat.

– Először ballagunk az új épületből, amit hamar befogadtunk a szívünkbe, és először tartunk ballagási ünnepséget ebben a gyönyörű templomban. Ma már nagyon sok biztatást, útravalót jókívánságot kaptatok tanáraitoktól, szüleitektől, diáktársaitoktól, Csak remélni tudjuk, hogy életeteknek ezen a fordulópontján vagytok annyira felnőttek és bölcsek, hogy megfogadjátok, átgondoljátok ezeket, ugyanis a következő hetekben, majd években nagy szükség lesz arra, hogy tudatosan, kitartóan dolgozzatok céljaitok megvalósításáért – kezdte kíméletesen az életre való felkészítést búcsúzó beszédében Kitajkáné Szántai Mária.

Hagyományosan ilyenkor jutalmazzák a gimnázium legjobb tanulóit, ill. azokat, akik valamilyen szempont szerint kiemelkedően teljesítettek. A Vajda-díjat az idén Pekár Edina kapta. Az elismerést maga a támogató, az 1939-ben érettségizett Görgey Endre adta át neki. Benka-díjat Boldizsár Nóra és Balázs Gergő vehette át. Az iskola egykori tanárának, Hantos Gusztávnak a tiszteletére, a matematika terén tehetséges diákok elismerésére az idén alapított díjat elsőként Sonkoly Zoltán kapta meg. A Melis-díjat Frankó Tamara, a Misik-díjat megosztva Bódis Bendegúz és Parczen Orsolya, az id. Oláh Miklós-díjat Velky Zsófia, a Művészeti-díjat Vas Máté, a Dr. Nádor Jenő-díjat Rába István érdemelte ki.

A legjobb nyelvvizsgaeredményeiért a dr. Mocskonyi Gábor jóvoltából Balázs Gergő, a diákönkormányzatban végzett munkájáért Pekár Edina és Bódis Bendegúz részesült elismerésben. Kiemelt könyvjutalmat kapott Hovorka Sára, Krajcsovics Zsuzsanna, Turcsányi Luca, Megyeri Mária és Pusztai Enikő. Dernovics László önkormányzati képviselő díját Buzás Csilla vehette át.

 

A középiskolától búcsúzók hátralevő életük legkönnyebb megmérettetésén, a holnapi érettségin bizonyíthatják, hogy nem töltötték haszontalanul az elmúlt négy évet.

Vélemény, hozzászólás?

Újabb polémia: Nem fogadták el a 2014-es költségvetési beszámolót

Online kiadványban népszerűsítik a helyi termelőket