in ,

Harmincegy gyermek étkezhet térítésmentesen Csabacsűdön

Rendkívüli testületi ülésen döntött Csabacsűd önkormányzata a nyári gyermekétkeztetésről. Mint ismeretes, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiírt pályázat ugyanis a napokban látott napvilágot, amely a hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekek szünidei étkeztetésére irányul. Az MTI információi szerint a kormány az elmúlt években fokozatosan többet fordít ere a célra: 2013-ban ez az összeg 2,4 milliárd Ft volt, idén pedig már eléri a 3 milliárd Ft-ot. Ennek köszönhetően a nyári szünetben ingyenesen étkező gyerekek száma országosan 135 ezerre nőhet.

Csabacsűdön az előzetes igényfelmérések alapján 66 rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő család közül 31 élt a lehetőséggel, akik számára 43 napon keresztül biztosítanak napi egyszeri, egészséges alapanyagokból készült ételt. A friss hozzávalók egy részét a Start közmunkaprogramban megtermelt zöldségek biztosítják, amelyet a helyi Napköziotthonos Konyha hasznosít.

– A nyári gyermekétkeztetés 130 ezer Ft önerőt igényel az önkormányzat részéről, a fennmaradó összegre május 7-ig pályázatot nyújtottunk be az Emmi felé – tájékoztat a részletekről Molnár József.

A képviselők határoztak továbbá a nyári napköziotthonos ellátás működtetéséről is. Ennek keretében június 16-tól kezdve foglalkozásokkal egybekötött felügyeletet biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akiknek az elhelyezése ebben az időszakban nem megoldott. Az érintett korosztályok ellátását az önkormányzat egy pedagógus és közművelődési közfoglalkoztatottak bevonásával valósítja meg.

A település vezetése erre a célra is 130 ezer Ft-ot különített el. Az ellátás június 16-a és július 17-e között történik, a létszám pedig – heti bontásban – egyelőre 10 és 24 fő között mozog.

– A napköziotthonos ellátás kerete egyelőre nyitott, vagyis még tudunk jelentkezőket fogadni – nyomatékosítja a település első embere.

Az önkormányzat a napirendi pontok között tárgyalta a gyermeknap kérdését is, amelynek megszervezésére térítésmentesen biztosította a Petőfi utcai sportpályát. Az idei programokat – a hagyományokhoz híven – a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület szervezi, időpontja pedig május 23-a.

Vélemény, hozzászólás?

Alsós tanítók az Öveges laborban

Klimaj lábában volt a behozhatatlan előny