in ,

Akik megkapták a behívót, csak az indulásuk volt biztos

Vendlóczki Józsefné (jobbról)

A magyar hősökre emlékeztek vasárnap a csabacsűdiek a Polgármesteri Hivatal melletti parkban.

– 2001. június 19-én fogadták el a 63. számú törvényt amely a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emléknapjáról rendelkezik – kezdte beszédét Molnár József polgármester. – Minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk 1000 éves történelmünk hőseire, akik életüket és vérüket áldozták szép magyar hazánkért.

Miután Csabacsűd alapítása a két világháború közé datálódik, ezért ilyenkor a faluban a második világháború csabacsűdi áldozataira emlékeznek. Molnár József felelevenítette azokat a történéseket, amik a második világháború kitöréséhez, ill. abban vállalt szerepvállalásunkhoz vezetett.

Héjjas István Hozzuk haza emléküket című versét Hanó Tünde szavalta el. Láng Pál evangélikus lelkész áldása után a Csabacsűdi Hagyományőrző Citerazenekar katonadalokat adott elő. A megemlékezést koszorúzás zárta.

– Tudjuk, hogy a háborúkat nagyhatalmi érdekek mozgatják, a hadmozdulatokat tábornokok vezérlik, de a csatákat bizony a katonáknak kell megvívniuk, és a harcok hevében nagyon sokan nem érik meg a béke idejét – hallhattuk Molnár József ünnepi beszédében.

Azoknak a kiskatonáknak, akik megkapták a behívót, csak az indulásuk volt biztos, mondta. Ahogy sok csabacsűdi, úgy Darida György is csak a behívóját vehette át, a leszerelőpapírját már nem. Emlékére a koszorúzók sorában utolsóként lánya, Vendlóczki Józsefné hajtott fejet a csabacsűdi második világháborús emlékmű előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Drágább lesz a szemétszállítás Szentandráson

Megduplázta wellness-részlegét a szarvasi Liget Hotel