in ,

Drágább lesz a szemétszállítás Szentandráson

Dr. Olasz Imréné jegyző és Sinka Imre polgármester

Az önkormányzat mozgása beteges tevéhez kezdett el hasonlítani – így jellemezte Sinka Imre az elmúlt időszakot. Lelassult a munkatempó, bürokratikussá vált a szerkezet, de érvényesül a „több szem, többet lát elve” is. A kialakult helyzetet Békésszentandrás első embere részben azzal magyarázta, hogy a polgármester mozgástere beszűkült, ami folyamatos egyeztetést von maga után.

– Megígértem, hogyha valaki keres, az ajtóm mindig nyitva áll, a problémákat meghallgatom, és eljuttatom az illetékes bizottsághoz. De orvosolni nem tudom – jelentette ki realisztikusan.

Az elmúlt időszak eredményeként értékelte az elfogadott Gazdasági Programot, a kiszolgáló épület megépítését, és a fövenystrand átalakítását. Pályázatot nyújtottak be egy új tanyabusz vásárlására, ill. a következő EU-s ciklus alatt több útépítést terveznek megvalósítani.

A várossá nyilvánítás kérdésében nehézségekbe ütköztek, mivel a kormány visszamenőleges hatállyal szigorította az erre vonatkozó törvényt. A kritériumok között szerepel pl. a 10 ezer fős lakosságszám és a szilárd útburkolatok 90%-os aránya, amit nem tudnak teljesíteni.

Az aktualitások között a hulladékszállítás üzemeltetésének módosítását említette, amely július 1-től lép hatályba. A változás áremelkedést von magával, amely sajnos a lakosságot terheli. Az erről szóló tájékoztatót már kipostázták, és kérik a helyieket, hogy akinek elmaradása van, minél előbb jelezze. Ellenkező esetben adó formájában fogják behajtani.

– Kötelező közszolgáltatásról van szó, nem lehet nem igénybe venni – húzta alá Sinka Imre. 2016. január elsejétől államilag szabályozzák a hulladékgazdálkodási díjat, nincs beleszólási lehetőségünk.

Hozzátette, megtörtént a korábbi szeméttelep rekultivációja is, nyártól pedig nem lesz elérhető a beton-és a növénydepónia sem, ami meggyőződése szerint szemét elhelyezési problémákat von maga után.

Kitért a nyári programokra, kiindulva a hétvégén megrendezésre kerülő drogprevenciós előadásból és a gyereknapból. Folytatásként elmondta, június 20-án a vízitelep névadójára kerül sor, egy héttel később pedig a Simon Fiala emlékversenyre várják a közönséget. A szezon legnagyobb attrakciójának kétségkívül ismét a vitaminnap ígérkezik.

Kérdésre válaszolva szólt a közeljövőben nyíló szövetkezeti üzletről, a szemétszállításra vonatkozó szerződés részleteiről, és ismertette a tervezett kerékpárutakat is.

Zárásként közösségi összefogásra biztatott mindenkit. A lakossági fórum helyszínéül szolgáló Művelődési Ház parkettája ugyanis rendkívül elavult, amelyet vállalkozói, önkormányzati és lakossági erőből, közösen szeretnének felújítani.

Vélemény, hozzászólás?

GFF Gyakorló: Otthon vagyunk a pályán!

Akik megkapták a behívót, csak az indulásuk volt biztos