Connect with us

Kiállítás

Megnyílt Váli Dezső soron kívüli kiállítása

Váli Dezső

Gáspár Balázs ezúttal apósa ismerősét, barátját, Váli Dezsőt festőművészt és képeit hozta el egy kiállítás erejéig Szarvasra, a Tessedik Sámuel Múzeumba.

– Szeretem a számokat – kezdte saját maga bemutatását Váli Dezső szombaton délután tárlatának megnyitóján. Ez egykettőre kiderült a falakon látható festményekből is. Egyenesek, szögek, szabályos mértani formák, de azért semmi integrálás. 16-os számrendszerben, nem tízesben.

– 25 éve pontosan 5 óra 23-kor szól a vekker. Ez azért van, hogy 7 óra 5-re elérjek az uszodába. 1250 métert úszom naponta. Összességében ez körülbelül 6000 alkalom volt az elmúlt évtizedekben. Fejesugrással kezdem, és igyekszem átúszni a medencét, úgy értem, a víz alatt. Ez napi egy próbálkozás. Ez egy 28 méteres medence. Körülbelül 6000-szer próbáltam meg a víz alatt átúszni ezt a medencét, eddig kilencszer sikerült. Ennyit akartam mondani – fejezte be frappáns bemutatkozását Váli Dezső.

Csakúgy, mint Váli Dezső művészetének, annak is van egy technikája, hogy hogy ússza át a 25-ös medencét az ember víz alatt, akár 50-szer 50 perc alatt percenkénti indulásra, csak az tanulható, a művészi képesség meg nem, vagy van, vagy nincs.

Gáspár Balázs ezúttal Szűcs Miklós festőművész Váli Dezső egy 2002-es kiállítására írt megnyitóbeszédét olvasta fel. Ebben a műben az író elmeséli Váli halálát, pontosabban élete utolsó óráját. 2002 óta minden kiállításának megnyitóján ezt olvassák fel. Átlag négyévente állít ki, ezért a szarvasi kiállítás soron kívüli, mivel decemberben a Műcsarnokban már felhasználta négyéves keretét.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A járványhelyzet miatt csúszhat a múzeum tervezett nyitása

Szarvas

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect