in ,

D.A.D.A: A családnak van a legnagyobb felelőssége

Rostás Zsolt

Dohányzás, alkohol, drog, AIDS – ezeket a veszélyforrásokat rejti magában a D.A.D.A. Az országosan több mint két évtizede működő program Szarvason is hosszú ideje jelen van. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat június 5-én preventív jelleggel szervezett közösségi napot, melynek keretében alternatívát mutattak a fiataloknak.

– Elsődleges szerepe a szülőknek van – vélekedik Rostás Zsolt elnök. Nagy figyelmet kell arra fordítaniuk, hogy a gyerekeik iskola után ne csellengjenek, hanem hasznosan, jó társaságban töltsék el a szabadidejüket. A legkiszolgáltatottabbnak a hátrányos helyzetű fiatalokat tartom. Nem akarnak lemaradni a kortársaiktól, ezért könnyen befolyásolhatóak. Ha azonban sikerül áthidalni a kritikus kort, szerintem maguktól is elutasítják ezeket a szereket.

A legveszélyeztetettebb időszaknak a 14-17 éves korcsoportot tartja, akik a dohányzással kezdik, később pedig – sajnálatos módon – eljuthatnak egészen a kábítószerig. Saját becslései szerint ez utóbbi a roma lakosság mintegy 3%-át teszi ki. Ebből kifolyólag semmiképp sem szabad a szőnyeg alá söpörni a problémát, hanem a rendelkezésre álló eszközöket megragadva kell fellépni ellene.

A D.A.D.A-napba a rendőrség és a tűzoltóság is bekapcsolódott. A Szarvasi Rendőrkapitányság KRESZ-teszttel várta a diákokat, míg a tűzoltók a szolgálati jármű megmutatásával elégítették ki az érdeklődők kíváncsiságát. A frissen nyírt gyepen focitorna és kerékpáros ügyességi verseny zajlott, a győztes csapat pedig vándorkupával térhetett haza.

Ágnes és Dorina épp a tűzoltóautóval ismerkedett. A 14 és 12 éves lányok határozottan nemet mondanak a szenvedélybetegségekre, de azt is látják, hogy korosztályukban már minden második fiatal kipróbálta a dohányzást, néhány pedig rendszeresen élnek vele.

– Nem szabadna csinálniuk, mert meg is halhatnak tőle, és akár a családjukat is elveszíthetik. Elrontják az életüket – sorolja a káros következményeket Ági. Engem nem lehet rábeszélni, mert nem foglalkozok olyan emberekkel, akik isznak, cigiznek vagy drogoznak. Ennek ellenére hiszem, hogy van visszaút, mert a Jóisten mindent megad nekik, hogy megjavuljanak.

A rendezvény a nemrégiben felújított Közösségi Házban zajlott. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat szeretné a jövőben jobban kihasználni az épületet: fórumokat, közösségi és kulturális programokat, iskolai felzárkóztató órákat terveznek a falak közé, amely reményeik szerint így hamarosan újra megtelik élettel.

Vélemény, hozzászólás?

Zenepavilon: Magyar tánccal vette kezdetét a zenés esték sorozata

Várólistás a legtöbb nyári tábor