in ,

Zenepavilon: Magyar tánccal vette kezdetét a zenés esték sorozata

Balczó Balázs

Brahms V. magyar táncával Balczó Balázs és harmonikája nyitotta meg a Zenepavilon 60 napos “Kis esti zene” sorozatát szombaton. A színpadtól kicsit távol felállított székek már jóelőre elkeltek, már háromnegyed hatkor alig lehetett ülőhelyhez jutni. A távolságfaktoron Csasztvan András javított azzal, hogy megkérte nézőket, hogy üljenek közelebb, hogy ne csak a zenét, hanem a látványt is közelebbről élvezhessék.

Brahms után klasszikus darabok, jazz, argentin tangó és Balczó Balázs egy saját darabja is felcsendült. Az ifjú harmonikás korábban a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola növendéke volt. Most Budapesten a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola harmadéves harmonikás hallgatója klasszikus harmonika szakon. Ha végez, az a terve, hogy továbblép a Zeneakadémiára, ahová természetesen kedvenc hangszerét vinné tovább. Kedvenc hangszerét, amire most éppen gyűjt, árulta el Csasztvan András bemutatójában. Olyanra, amin klasszikus zenét is meg tud szólaltatni. Egy ilyen meghaladja az egymilliót. Korábban már volt egy koncertje a Tessedik Sámuel Múzeumban, amin a nézők hozzájárulásáért folyamodott. Az iskolában ugyan kap most ilyen hangszert, de ahhoz, hogy tovább tudjon lépni, szüksége lenne egy sajátra, amin tud gyakorolni.

Lesz komoly- és könnyűzene, valamint tánc is az elkövetkezendő 59 napban. Fellépnek Iváncsó József és harmonikásai, Szabados-Tóh Gábor és a Szarvasi Fúvószenekar, ill. a Laurik László vezette Rezesbanda, valamint Mótyán Tibor és zenekara is. Újdonság lesz a Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórusa. Itt lesz megint az Apropó zenekar, vagy Szuromi Zoltán és csapata több felállásban is.

Ismét fellép dr. Zima János tárogatón. Sokak, köztük jelen sorok írójának is kedvence volt, amikor évekkel ezelőtt az Ótemplom tornyában hétvégenként tárogatón játszott. Az idén ismét vállalt néhány alkalmat a Zenepavilonban. A kulturális élménysorozatot augusztus 19-én a Városi Kamarazenekar Szent István napi koncertje zárja majd.

Zenepavilon_2015

Az előadások hétfőtől csütörtökig 18, pénteken, szombaton és vasárnap 19 órától tekinthetők meg közvetlenül a harangszó után.

Vélemény, hozzászólás?

Családi egyesület vagyunk, egy nagycsalád

D.A.D.A: A családnak van a legnagyobb felelőssége