in ,

Kerítéskérdés

Bakula János

Egységes lakossági ellenállást váltott ki a megjelentekből a Kacsa-tó körbekerítése. A legtöbben határozott véleménnyel érkeztek az Önkormányzati Üdülőben tartott fórumra, ahol egymás után emelkedtek magasba a megszólalásra váró kezek. Tóth Sándor beruházási ügyintéző röviden ismertette az eddig megvalósított fejlesztéseket – kiszolgáló épület, vizesblokk, stég, szalonnasütő – és vázolta a közeljövő terveit is. Ezek között szerepel egy rendezvényeknek helyet biztosító állandó épület és az Önkormányzati Üdülő felújítása is.

– Látnunk kell azt is, hogy több rongálás történt az utóbbi időben. Letörték a műanyag stég szegélyeit, összefestették az ajtót, szétrugdossák a fa részeket, letépkedték a hófogókat, és meggyújtották a szalonnasütőben. A javítások pedig elég sokba kerülnek. Júliusban ugyan két infrakamera kerül kihelyezésre, ami visszatartó erőt jelenthet, de az a tapasztalatunk, hogy sajnos nem minden esetben – szolgált magyarázatképp az esetleges kerítéskérdésre az önkormányzat munkatársa.

A megoldások egyikét jelenthetné tehát a Kacsa-tó három oldalról való elzárása, amin kapuk biztosítanák az átjárást.

– Mi egy dolgot szeretnénk, de azt nagyon. Olyan megoldást találni, ami viszonylag mindenki közmegelégedésére szolgál – húzta alá Földesi Zoltán tanácsnok.

Dr. Váradi Lászlóné, a Városszépítők elnöke felszólalásában a tervet „meredek” elképzelésnek nevezte, amelynek hatékonysága is megkérdőjelezhető. Ezzel együtt szerinte a város egyik gyöngyszeme sokat veszítene az értékéből és a szépségéből.

Csanádi László meglátása szerint a tervezet több későbbi projektnek mond ellent. Ilyen pl. az ezen a területen húzódó, későbbi kerékpárút, amit a kerítés kettészelne.

– A legnagyobb probléma az, hogy nincs gazdája a területnek – fogalmazta meg Bakula János. Véleménye szerint mostoha gyermeke a városnak ez a terület, ahová hiánypótló beruházások kerültek. A megoldást az éjjeli felügyeletben látja, amely gátat vethetne a garázdaságnak.

A lakossági panaszok között hangzott el a hiányos utak és a gyér világítás problémája is. Lázár Zsolt, a körzet önkormányzati képvelője ezekre reflektálva elmondta, 50%-os lakossági önerővel mindenki számára megnyílhat a lehetőség az útfelújításra. Ez kb. 7-8000 Ft-ot jelente családonként – előreláthatólag két éven keresztül – ami egy elérhető távlatot teremt. Minden egyéb kérdésben kérte, hogy a helyiek jelezzék a gondjukat, és továbbítani fogja a megfelelő szervek felé.

– Nem vagyok a kerítés híve, de legyen rend – szögezte le markánsan. Hozzátette, a strandnak van gazdája, a Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft. személyében.

Abban valamennyi fél egyetértett, hogy mihamarabbi megoldást kell találni a helyzetre, a hogyanra azonban egyelőre nem született válasz.

Vélemény, hozzászólás?

Erdélyi Tímea alakítja a Lili bárónő címszerepét

Csabacsűdi testületi: kis döntések, nagy lehetőségek