in , ,

Szemétügy: Lakossági szemléletváltásra van szükség

Magyarországon átlagosan egy év alatt három Gellért-hegynyi hulladék keletkezik, amelynek „csupán” mintegy 5% a lakosságra eső része. Mindez egy állampolgárra vetítve naponta 1 kg hulladékot jelent. Ennek mindössze 17%-át gyűjtjük szelektíven, 70%-a a hulladéklerakóba kerül.

A hasznosítható anyagok mennyiségi növelésére, a háztartási hulladék csökkentésére, ill. a lakosság széleskörű tájékoztatására hívta fel a figyelmet a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása. „Körös-szögi Kistérség Hulladékgazdálkodási Rendszerének továbbfejlesztése” című projekt nyitórendezvényén Brás János elnök ismertette a többlépcsős fejlesztés hátterét.

A kezdetek 2009-re nyúlnak vissza. Egy sikeres megvalósíthatósági tanulmányt követően 2012-ben 418 millió Ft-ot nyertek a beruházásból és eszközbeszerzésből álló fejlesztés megvalósítására. Egy évvel később ebből építkezve újabb nyertes pályázat született, összesen 499 millió Ft értékben. Ehhez a társulás további 26 millió Ft-ot tesz hozzá, így több mint 525 millió Ft-ból gazdálkodhatnak.

A projekt lehetőséget nyújt pl. szelektív gyűjtőjárműre szerelhető járatoptimalizáló rendszer, szállítójárművek, billenős pótkocsik, tömörítős gépjárművek, RFID chipek, homlokrakodós erőgépek, rakodó-kotró gép, konténerek, ill. több mint 8000 db vegyes gyűjtésre szolgáló gyűjtőedény beszerzésére.

Az eszközök üzemeltetésére a társulás keretein belül létrehoztak egy nonprofit kft.-t, amelybe a meglévő öt település – Szarvas, Gyomaendrős, Csabacsűd, Kardos, Kondoros – mellett Hunya, Örménykút és Békésszentandrás is bekapcsolódott.

– Jelentős szemléletváltásra van szüksége a lakosság részéről – erősítette meg Brlás János. Lényeg, hogy minél kevesebb szemét kerüljön lerakásra, mert akkor a telepek rekultiválására, és újak megnyitására lesz szükség, így viszont hasznosítani tudjuk mindazt, amit külön gyűjtenek, és a társulásnak is bevétele származik belőle.

Az nyitórendezvényen Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. marketing vezetője a hulladékok világába vezette be a hallgatóságot. Több megdöbbentő számadatot sorakoztatott fel, többek között kiderült, hogy 15000 illegális szemétlerakó található az országban, pedig a kidobott szemét háromnegyede újrahasznosítható. Ennek elérése érdekében többek között hatékonyabb lakossági kommunikációra lenne szükség.

A projekt várható befejezése szeptember 30-a, az eszközök beszerzése pedig október végéig realizálódhat.

Vélemény, hozzászólás?

Álláshirdetés: óvodapedagógus / szakvezető óvodapedagógus

Homonnai Lucával ült össze Janics Natasa – elindulnak a második válogatón