Connect with us

Zöld zóna

Négyoldalú megállapodás a Körös körül

– Szarvas város képviselő-testülete eltökélt abban, hogy a holtág kincse a városnak. Igaz, hogy csak egyharmada tartozik a közigazgatási területe alá, de ettől függetlenül fontosnak tartjuk, a mozgatórugói, gesztora legyünk a holtág vízminőség-védelmének, további fejlesztésének – mondta Babák Mihály polgármester péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, amin dr. Melis János jegyzővel az oldalán a legutóbbi testületi ülés döntéseiről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Hosszú tapasztalat, tudományos és kevésbé tudományos vizsgálódások, szükségszerűségi vizsgálatok után került aláírásra került az a négyoldalú szándéknyilatkozat a legfontosabb feladatokkal kapcsolatban, amik a holtág vízminőségének a védelmében folytatandók. A két érdekelt település Szarvas és Békésszentandrás önkormányzata, valamint a kezelő, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság mellett a negyedik a HAKI, ha már Szarvason van egy ezzel a témával foglalkozó kutatóintézet.

A négy résztvevő között konszenzus volt azzal kapcsolatban, hogy minden olyan szennyező forrást ki kell iktatni, ami valami módon a Körösben köthet ki. Folytatni kell a források, pályázatok után a kutatást, amiből a vízbeemelést, az ívóhelyek kialakítását, valamint a zöld növényzet rekultivációját a holtág teljes szakaszán meg tudják valósítani. Minden követ meg kell mozgatni azért is, hogy a több évtizede felhalmozódott iszapot kitakarítsák a mederből. Ehhez mindenképp kérik Dankó Béla országgyűlési képviselő segítségét is, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Nem csak az ipari üzemek szennyezik a holtágat, hanem a környező települések is oda engedik be a tisztított szennyvizüket, valamint a HAKI környékén történő haltenyésztésre használt víz is oda folyik be, tisztázta a szennyező forrásokat Babák Mihály. Szarvasnak a Nyúlzugban, Ezüstszőlőben, endrődi úti lakóterületen, ill. Siratóban van még feladata a szennyvíz terén. A tervekben egyelőre nem szerepel Mótyó és Szappanos, mert ott olyan alacsony mértékben képződik szennyvíz, hogy egyelőre indokolatlan lenne a hálózatra kötése. Szarvas a csapadékvíz zártrendszerű gyűjtésének és továbbításával.

Békésszentandrás több szempontból is lemaradt az ilyen jellegű beruházásokkal, de Sinka Imre polgármester vállalta, hogy a tél folyamán feltárják a szennyezőforrásokat.

A kép néhány hete készült, nem tükrözi a jelenlegi állapotot. Ha ez lenne a természetes és elvárt állapota, még szépnek is mondhatnánk.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Jégmadár Karas József fotóján Jégmadár Karas József fotóján

Kéken ragyogva… – jégmadarak Karas József fotóin

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2015. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect