in , ,

Elindult a világot jelentő deszkák felé Kozák Ádám

Kozák Ádám (jobbról)

Alig 12 évesen élete első főszerepére készül Kozák Ádám. A szarvasi tehetséget – az orosházi Bolla Márton mellett – közel 150 jelentkező közül választották ki a Békéscsabai Jókai Színház új darabjának címszerepére, a Légy jó mindhalálig c. musical Nyilas Misijének eljátszására. A döntést hosszadalmas válogatás előzte meg, amit az október végén tartott nyilvános döntőn még megtoldottak egy arasszal. A közönség és a szakmai zsűri ugyanis együttesen sem tudott választani szűrőn fennmaradt három jelölt közül, ezért az ezt követő énekpróbákat vették alapul a végső szó kimondására.

– A darab komoly énekeket tartalmaz, nemcsak szóló produkciókat, hanem duetteket is, ami rendkívül megterhelő a fiúk számára. Ekkor derült ki, hogy a mindössze kilenc éves Andorka – Uhrin Andor – számára, aki bár nagyon ügyes, fizikailag rendkívül megterhelő a szerep, és akkor még a lelki részéről nem is beszélünk. Azt a sok megaláztatást és megpróbáltatást ugyanis fel kellene tudni dolgoznia, amit a színpadon át kellett volni élni a főszereplőnek. Azért nem mondtunk le róla, folyamatos kapcsolatban vagyunk, itt marad a háttérben – magyarázza a végleges kiválasztás okát Seregi Zoltán rendező.

Ádám mindennapjai néhány hete gyökeresen megváltoztak. Eleinte csak 1-2 alkalommal, de később már napi rendszerességgel utazott a megyeszékhelyre, hogy megismerkedjen a vaskos szövegkönyvvel és a betétdalokkal.

– Nagyon örültem, bár bevallom, az ének korrepetitor célzott rá, hogy én lehetek az egyik – meséli Ádám, aki mostanság minden szabadidejét a szövegkönyv tanulásával tölti. Már négy dalt tudok, amik első hallásra bizony nagyon nehéznek tűnnek, de ha többször meghallgatom őket, akkor nem is olyan bonyolultak. Nagyon nagy dolog ez, mindent megteszek a sikerért.

A jó hír a családot is feladatok elé állította, hiszen azt szeretnék, hogy fiuk minél kevesebbet kelljen pótolnia az iskolai tananyagból.

– Azt már látjuk, hogy a főszerep jóval több feladattal jár, mint a mellékszerepek bármelyike. Egyeztettünk igazgatónővel és a tanárokkal is, igyekszünk lehetőség szerint mindent pótolni. Az osztálytársak is segítenek, beadják hozzánk a leckét, vagyis próbáljuk tartani a lépést az iskolával és a szereptanulással is. Nem könnyű a családnak megoldani, mert a férjem sokat dolgozik, és Ádámnak van egy kistestvére is, de két hónapról van szó, ami után remélem, hogy csak a szépre fogunk emlékezni – számol be Ádám anyukája örömmel és aggodalommal vegyes érzelmeiről.

A Békéscsabai Jókai Színház igyekszik minden segítséget megadni a rendszeres ingázóknak. Terveznek pl. egy szülőkkel való konzultációt, ill. hogy a főpróba időszak alatt felügyelettel ellátott szállást biztosítanak a darab szereplőinek, ezzel is levéve némi terhet a vállukról.

A próbaidőszak első felében a színház túlzsúfoltsága miatt a szereplők a Balassiban kapnak helyet, januártól pedig közelről ismerkednek a világot jelentő deszkákkal. A premierre január 21-én kerül sor, amikor – a nyári Vízi Színházzal ellentétben – várhatóan a szarvasi közönség költözik egy rövid időre Békéscsabára.

Vélemény, hozzászólás?

Nyílt nap a Vajdában

Régi ígéretet törlesztenek a pedagógusok felé Csabacsűdön