in , ,

A mi szívünkben is megszülethet Jézus – Adventi sütimorzsák a Gyakorlóból

Mint ahogy egy finom sütemény készül édesanyám keze alatt – szívvel, lélekkel, a sok jó hozzávalóból:

A GFF Gyakorlóban is – finom, meleg hangulatú, jóízű programok váltják egymást itt, az adventi időben, most Jézus születésnapjára készülődve.

Hétfőnként meghitt ünnepségekkel hezdődik a hét. Egyre több gyertya lángja lobban fel az adventi koszorún.

„… Szívünkből a rosszaság is kitakarodjék!” – fújják a kicsik a mézeskalács füzér alatt.

„…Lobog már két kis gyertyaláng!” – csendül az iskolás énekkarosok hangján.

Mi, felnőttek persze okos gondolatokat fogalmazunk meg, vagy meghatottan állunk a népes gyereksereg között…

Ezután mindenki szétszéled, szívükben a melegség, és örömteli várakozás. Viszik haza, és jólesik a kivilágított utcán kicsit lassabban menni, még ha kerülő is…

Aztán minden nap valami érdekességet hoz. Kukkantsunk be a Gyakorlóba!

– A Búzavirág csoportban épp a „Mesterségek karácsonyára” készülődnek a gyerekek. Hogyan dolgozott régen, ki volt a szűcs, a csizmadia, a fazekas, és a kovács? A múzeum minden szegletébe belesnek!

– A Cseresznyés nagyok, és az Almás kicsik mindennapjai most is a művészetek körül forognak. Új ovi-galéria nyílik meg a napokban: Mihály Zoltánné Stünci óvónéni mesterien megformált vessző tárgyaiból, gyertyáiból. Csodaszép ének és zene hallik az ovi-koncertekről, melyeket a GFF Pedagógiai Főiskola hallgatói, és művész tanárai varázsolnak a gyerekek fülébe, lelkébe. A karácsony hangjai, meséi, az adventi történet, Jézus születése sok-sok versben, dalban, zenében.

– A Pandás és Szamócás ovisok az advent fényeit, színeit csodálják – bejárva a várost – felfedezve minden apró változást, mely lassan ünnepi hangulatba öltözteti az utcákat. Meghitt beszélgetések a kandallónál a családról, az ünnepről, a jócselekedetekről, ajándékozásról…

– Az iskolában az elsősök betlehemes játékra készülnek. A pásztorjátékot majd a negyedik gyertygyújtáskor játszák el a Zenepavilonnál, és a Szent Klára templomunkban.

– A hatodikosok a harmadik gyertyagyújtás hagyományos élőképét, és báránysimogatóját tervezgetik, szervezik. Közben remek hangulatú „osztálybulik”, játszóházak kovácsolgatják a közösségeket. Az ovis nagycsoortosokat is hívják, várják ide, no meg a szülőket, és a családok apraja-nagyját.

− Még a tornateremből is halk zene szűrődik ki: Az óvó nénik próbálják az ovisoknak szóló betlehemes bábjátékot.

− Közben titokban mindenütt készülnek a karácsonyi meglepetés ajándékok, nyílnak az adventi zsákocskák. Az oviban családi délutánokon folyik a csendes készülődés. Karácsonyi díszek, kézzel készült ajándékok születnek, barátságok kötődnek, remek hangulatú társasjátékozás folyik anyuval, apuval, tesókkal, barátokkal, óvó nénikkel. És…

Belengi a Gyakorlót a karácsonyi sütemények fűszeres, édes, finom illata!

Gyekiczki Istvánné szakvezető óvodapedagógus, hitoktató

Vélemény, hozzászólás?

Bánfi Barnabás

A téma Gyula utcáin hevert

Várfi András, Babák Mihály, Gajda Róber, Dankó Béla, dr. Jáczku Tamás és dr. Nagy Ágnes

Megújult a járási foglalkoztatási központ