in , ,

Évbúcsúztató sajtótájékoztatón értékelt Földesi Zoltán

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Búcsúval kezdte Földesi Zoltán hétfői sajtótájékoztatóját.

– Elvesztettünk két barátunkat, akik a választókerület, ezen belül Szarvas és Gyomaendrőd baloldali mozgalmának kiemelkedő alakjai voltak. Dr. Pilsihegyi József barátunk 72 évesen hagyott itt minket az elmúlt héten. Ő alapító tagja volt a Magyar Szocialista Pártnak és a kezdetektől fogva a szarvasi elnökség tagja – emlékezett Földesi Zoltán, aki méltatásában megemlékezett dr. Pilishegyi József Szarvas közéletében és oktatásában betöltött jelentős szerepéről. Elbúcsúzott Fülöp Istvántól a gyomaendrődi szocialisták elnökétől is.

– Mi is hozott az elmúlt egy év, mit is hozott az elmúlt öt év? – tette fel a kérdést a szarvasi szocialisták első embere. – Kialakult egy koherens kormányzás. Az elmúlt időszakban született a szocialisták háza táján egy nagyon frappáns kifejezés, megvalósult a lopás alapú kormányzás – mondta, majd összefoglalta az elmúlt öt év Fidesz-kormányzását: “A Fidesz hatalma az elmúlt öt évben arról szólt, hogy átírja Magyarország közjogi rendszerét, lebontsa a fékek és ellensúlyok rendszerét, átalakítsa a nemzeti együttműködés rendszerére való hivatkozással a maga képére az országot”.

– Átírják a jogrendszert. Az új jogrendnek megfelelően nem is lopás, nem is csalás, az amit egyébként elművelnek. Széles tömegeket zártak ki a közvetlen véleménynyilvánításból – mondta. – Mindeközben gátlástalanul folyik egy új hatalmi struktúra kiépítése és egy új gazdasági, oligarchikus rend kiépítése.

Elvették a 3000 milliárdnyi nyugdíjvagyont, haverok és rokonok nyernek lezsírozott közbeszerzéseket, aminek érdekében még a közbeszerzési törvényt is módosították. Ellenőrizhetetlen vagyonosodás a kormány köreiben, közelében. A Földesi-lista hosszú volt. szerepelt rajta Garancsi István, Mészáros Lőrinc, a Tiborcz-család, Lázár János, Szíjjártó Péter, Rogán Antal, Andy Vajna, MOL, NAV, KÖZGÉP, kitiltási botrány, Questor-botrány, földpályázatok, stadionépítések, TAO-pénzek.
A nagy üzletláncok, miután a vasárnapi nyitvatartási tilalom bevezetése után elküldtek dolgozókat, rákényszerültek, hogy diákmunkásokat alkalmazzanak a karácsonyi és a szilveszteri időszakra.

– Tudják, én egy középiskolában dolgozom. Nálunk, a tantestületben már probléma az, hogy diákok tucatjai hiányoznak a város egyik középiskolájából, mert sajnos a család rá van szorulva arra, hogy a diák dolgozzon – mondta Földesi Zoltán. Ezt a tankötelezettség korhatárának 18-ról 16-ra történt levitelének tulajdonítja, aminek a következtében a rászorulók hamarabb kiessenek az oktatási rendszerből, ahelyett, hogy minél tovább benntartanák őket addig, hogy legalább egy alapszakmát elvégezzenek.

Kitért Kövér László Fidesz-kongresszuson elmondott beszédére és az Ákos körül kialakult ügyre is, amit elképesztőnek és felháborítónak nevezett.

Bemutatta a szocialisták új szimbólumát, a piros alapon fehér felkiáltójelet, aminek a jelentése az, hogy “Eddig és netovább! Elég volt. Fizetésemelést akarunk a közszférában és a magánszférában!” mondta. Az egészségügyben tömegesen bekövetkezett orvosfelmondásokkal, az oktatásban dolgozók helyzetével, valamint a külföldön dolgozók nagy számával támasztotta alá követelésiket. Januártól aláírást fognak gyűjteni a fizetésemelés kikényszerítéséért.

A helyi ügyekkel kapcsolatban a legutóbbi testületi ülés általa legfontosabbnak tartott témái közül a 2015-ös költségvetésről szólt először, amit az átszabott önkormányzati feladatokkal szinkronban rendben levőnek talált. A városban lezajlott, elsősorban energetikai jellegű beruházásaiban lát gondokat, de ezt majd napirendre fogják tűzni, és megvizsgálni a fűtési idény végén.

A saját és a polgármester M44-es gyorsút témában feltett kérdésére kapott egybehangzó válaszok alapján nem lát kétséget azzal kapcsolatban, hogy annak kivitelezése 2016 második negyedévében elkezdődik.

Búcsúzóul mindenkinek boldog karácsonyt kívánt a szarvasi szocialistáknak a nevében. 2016-tól azt várja, hogy az országnak legyen egy stabil, jó éve, kevesebb vita az Unióval, több megértést kívánt egymással szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Adventi kézműveskedés a roma közösségi házban

Rekordszámú tartós élelmiszert gyűjtött a Máltai Szeretetszolgálat