in ,

Kortalan farsang baráti köri módra

Egy sikeres farsangi mulatsághoz nem kell más, csak jókedv, egy összetartó társaság és némi kreativitás. Február 5-én pedig egyik sem hiányzott a Damjanich utcai Civil Ház falai közül. Szarvas Város Barátainak Köre gondolt egy nagyot, és egy játékos farsanggal rukkolt elő, amelynek ötletgazdája és fő koordinátora Rómer Ilona volt.

– Valamikor régen, amikor még a városban tanítottam, a gyerekekkel ugyanezt csináltuk. A főpróba kedden, Budapesten volt, ahol az ottani csoportnak is tartottam egy rövid előadást a farsangi hagyományokról, jeles napokról, majd kisorsoltunk egy vászonra festett képet. Most egy játékkal is megspékeltük az estét, amit szigettáncnak neveztem el. Nagyobb újságlapokon kellett a pároknak táncolni, és aki lelépett róla, az kiesett. A győztes jutalma az álarcos képem volt – számol be lelkesen az este programjairól.

Akadt, aki továbbgondolta a feladatot, és a ledobott újságokat újrahasznosította. Körberakta a ruháját a nagy méretű lapokkal, és néhány perc alatt megszületett a „Blikk-ember”. A játék az asztaloknál folytatódott: szójátékkal és véget nem érő tereferével.

– A farsang attól farsang, hogy valaki másnak a bőrébe bújunk. Én pl. egy boszorkánynak öltöztem. Parókám és kalapom már volt otthon, a ruha adott volt, seprű pedig mindenhol akad a háztartásban – avat be Tóth Mihányné Zsuzsa az előkészületekbe, aki először vállalta, hogy maskarába bújik.

Barátnője, Erzsike csak nemrég csatlakozott az egyesülethez, de gyorsan felvette a ritmust. A cigánylány jelmeze nagy sikert aratott, és ő maga is pillanatok alatt azonosult a figurával.

– Szeretem, hogy ilyen jókedvűek, és nagyokat mulatnak. Én még kezdő vagyok, de szeretnék segíteni nekik, amiben tudok – mondja, miután egy vidám táncot lejtett a többiekkel.

A vendéglátás ezúttal is batyus módra történt. Az asztalon házi sütemények, fánk és csöröge sorakozott, amit a tagok otthonról hoztak magukkal, és sűrűn koccantak össze a poharak is.

A késő estig tartó beszélgetések során szó esett a küszöbön álló nagy eseményről, a február 27-i bálról is. A est során kerülnek egyebek mellett kiosztásra azok emlékplakettek és emléklapok, amiket a baráti köri tagok jelölései alapján ítélnek oda.

– Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet, hogy még 15-ig várjuk a jelöléseket – hangsúlyozta Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna elnök, egyelőre homályba burkolva azoknak a neveit, akik eséllyel pályázhatnak az idei „szarvasi Oscarra.”

Vélemény, hozzászólás?

A jóakarat csendben jár, nem beszél, hanem cselekszik

Lehár szerepében Derzsi György

A Precskó-családnak ajánlották fel a Lehár-előadás bevételét az ótemplomi evangélikusok