in , ,

Új sportágbemutató lesz vasárnap: nordic walking

Nordic walking
Nordic walking

Új sportágat szeretnének meghonosítani Szarvason a baráti kör tagjai, a nordic walkingot. Ez a sport nem őshonos Magyarországon, úgyhogy aki elsőre nem tudja elhelyezni, ne hibáztassa magát. Egyre többször látni két bottal túrázó embereket Szarvason környékén is. Nálunk talán Szirony Pál –akit szinte mindenki csak Szirony Pacsiként ismer– tűnhetett fel botjaival a legtöbbeknek, aki rendszeresen űzi ezt a sportot. Így tett ma délelőtt is, amikor megállt és pár percet beszélgettünk vele az új kezdeményezésről.

– Nyolc éve próbálkoztam először a nordic walkinggal. Egyedül nem hálás sétálni, és társakat kerestem volna. Ez megegyezett a baráti körnek az elképzelésével, és megkértek, próbáljak segíteni abban, hogy ebből egy rendszeres foglalkozás legyen. Ezt vállaltam és vasárnap fél kilenckor lenne az első alkalom, amikor a Kacsatónál, a röplabdapálya mellett találkoznánk a résztvevőkkel. Ezt meghirdette a baráti kör is. Hívtam segítséget is, két olyan sportolót, akik a haladókkal jó messzire tudnak menni. Egy volt válogatott sífutót, Holéczi Tibort, aki azóta rendszeresen nordic walkingozik, és a feleségét, Ágit, aki egyben a lányom is. Ő testnevelőtanár, TF-et végzett, gyerekkorától kezdve síelt, most nordic walkingozik. Ő menne a középhaladókkal, azokkal, akik régebben csinálják, de nem akarnak messzebbre menni, én pedig azokkal foglalkoznék, akik most kezdik – avatott be a részletekbe Szirony Pál.

Holézczi Tibor sokszoros magyar bajnok sífutásban és biatlonban. Részt vett a Vasa-futáson, aminek az alapjait a későbbi svéd király, Gustav Vasa – igaz nem rekreáció, hanem menekülés okán– még 1521-ben fektette le. Az 1922 óta megrendezett teljesítménytúrán több tízezer ember rajtol el egyszerre, hogy megtegye a 90 kilométert, amire van 12 órája. Holéczi Tibor nagyjából a szintidő fele alatt húzta be a távot, úgyhogy valószínűleg a haladókat is szóval tudja tartani a teljes vasárnapi túra alatt.

A tervek szerint a séta útvonala a gáton vezet majd. Olyanokat várnak, akik futni már, vagy még nem akarnak, de akár rekreációs céllal, szeretnének mozogni valamit. A botok segítenek a mozgásban, mondta Szirony Pacsi, és a légzés szabályozásában is szerepük van.

Akik szeretnének részt venni és van botjuk, azt vigyék magukkal, egészítette ki a felhívást Szirony Pál, de akiknek nincs, azokat ki tudják segíteni, de a kényelmes cipőről természetesen mindenkinek magának kell gondoskodni.

A Nordic walking vagy ski walking (magyarul: skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport) egy sportág, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Nélkülözhetetlen kellékei a speciális botok. (wikipedia)

Vélemény, hozzászólás?

Ülésezik a csabacsűdi testület

Költségvetés: Kevesebb pénzből gazdálkodik Csabacsűd

Egy kis figyelem a közművelődésre