in ,

Kiszabadultak a lelkészek

Az ima ezúttal nem segített, agytekervényeiket és logikai képességüket kellett megcsillogtatni a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye lelkészeinek. A lelkészi munkaközösség tagjai február 18-án egy rendhagyó találkozón vettek részt, ahol kiléptek a megszokott keretekből, és a közösségépítésre helyezték a hangsúlyt.

– Két csoportra osztottuk a közösséget. Az egyik része egy különleges úrvacsorai liturgián vett részt, itt a gyülekezeti házban, míg a másik ezzel párhuzamosan a molnár titkával ismerkedett. Valahogy úgy hozta a sors, hogy két generáció találkozott. Én az idősebbekhez csatlakoztam, és azt tapasztaltuk, hogy mindenkinek nagyon sokat adott ez a terem – részletezte a programot Lázár Zsolt esperes.

20160220-titkos2

Az első játékosok a reggelit követően egyenesen az ország egyetlen eredeti helyén megmaradt szárazmalma felé vették az irányt, ahol egyben az utolsó szarvasi molnár, Tomka Sándor élt. Az egykor lakóhelyéül szolgáló szobák nyár óta egy izgalmas kiszabadulós játékká alakultak át, amelynek repedezett falai és kopott bútorai megőrizték a nagy előd titkát is. Ezt kellett a csapatoknak 60 perc leforgása alatt megfejteniük, miközben zárak és lakatok állták az útjukat.

– Egyre többen fedezik fel az intézmény legújabb attrakcióját – hangsúlyozza Roszik Zoltán, a Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója. A sikere talán abban áll, hogy mindenki szeret játszani, ezzel együtt pedig próbára tenni a tudását. Egy nagy kaland ez a játék, ami ötvözi a múlt hagyatékát a modern kor igényeivel. Talán ezért szeretik a helyiek és a városba érkezők is.

Az adrenalint a helyiségekben elhelyezett monitorok fokozzák, amelyek az idő múlását jelzik. Ráadásul a csapatok a kijutáshoz csak magukra számíthatnak, a játék ideje alatt mindössze három alkalommal fordulhatnak segítségért a vezérlőben mindent látó játékmesterhez.

– A lelkészi munka nagyon sokrétű. Érteni kell a számokhoz, a gyülekezetek költségvetésének összeállításakor, a számítógépekhez, amin a jelentéseket kapjuk és küldjük. Emellett tanárnak, lelki gondozónak és szociális munkásnak is kell lenni. A titkos szobában is hasonlókat éltünk át: egy kicsit polihisztornak kellett lenni, de mindennek az origója a számok voltak – árulja el sokat sejtetően Lázár Zsolt.

A délelőtt során egyfajta baráti értelemben vett vetélkedés is folyt, ami végül a Horváth Z. Olivér lelkész vezette csapat javára dőlt el. Ők 53 perces idővel a mindenkori harmadik helyre verekedték fel magukat.

– Nagyon jól éreztük magunkat, jó kihívás volt, és az is fontos volt, hogy egy kicsit el tudtunk szakadni attól, amit általában csinálunk. Köszönjük a játékot és az értékes gondolatokat – összegzi kifelé menet a látottakat Tóth Orsolya, a győztes csapat egyik tagja.

Ha valaki kíváncsi a játékra, vagy úgy érzi, felvenné a versenyt a dobogósokkal, időpontot foglalhat a www.titkosszoba.hu honlapon keresztül, ill. a 06-70/389-8364-es telefonszámon.

Vélemény, hozzászólás?

Kós Benedek, Grivalszki Tamás, Fabó Csenge, Dombi Lilla, Pribelszki Boglárka és Bátor György Doxi

Fabó Csenge és Kuli István a 2015-ös év legjobbja

Itt a farsang, áll a bál!