in , ,

A romantika visszatért a Tessedik Sámuel Múzeum falai közé

Fenyő Gusztáv és Fazekas Erika
Fenyő Gusztáv és Fazekas Erika

Fazekas Erika és Fenyő Gusztáv hangversenyét hallgathatta meg a nagyérdemű csütörtökön, a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében. Az énekesnő a szomszédban, Gyomaendrődön született. Hegedűsként kezdte zenei pályafutását. Az énekléssel csak 24 éves korában kezdett el foglalkozni. A hegedülés révén nem volt problémája a hangképzéssel, a tisztasággal, mondta.
Szarvassal énektanára, Holubné Hunya Anikó révén került kapcsolatba. Az ő ötlete volt a múzeumbeli fellépés is, aminek Fazekas Erika nagyon örült.

Zenetanára Keönch Boldizsár volt, akinek, mint mondta, nagyon-nagyon sokat köszönhet. Sajnos Keönch Boldizsár alig két hete hunyt el. Ő vette szárnyai alá. Öt évig tanult nála, most pedig Bécsben a Vienna Konservatoriumban harmadéves.

Álma az opera, de nem áll távol tőle a dal műfaja sem. Mind hangszínben, mind előadásmódban nagy példaképe a csodálatos lett mezzoszoprán, Elina Garanca.

– Nagyon sokat köszönhetek annak, hogy hegedültem, azért is, mert én úgy gondolom, hogy a hegedű az a hangszer, ami legközelebb áll az énekléshez – mondta Fazekas Erika. – Azért is a romantikát választottuk, mert úgy gondoltuk, hogy itt inkább a fülbemászó dallamok, darabok felelnek meg a közönségnek, így a kortárs zenéből nem is választottunk – árulta el az est műsorának összeállításáról, amiben csupa ismert név – Schubert, Rachmaninov, Schumann, Mendelssohn, Bizet, Liszt, Chopin, Albeniz – darabjai sorakoztak.

A mezzoszoprán énekest Fenyő Gusztáv kísérte zongorán. Nagyon nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Fazekas Erikát kísérhette ezen az estén. Nem az első közös fellépésük volt ez együtt.

Ötéves kora óta zongorázik. Kortársakkal kezdett, majd egyre többet játszott klasszikusokat, emlékezett vissza pályájának alakulására. Főleg a klasszikusokat játssza, mert úgy érzi, hogy azok tartalmazzák azokat a darabokat, amiket lehet mindig jobban játszani.
– Nem lehet olyan jól játszani, mint amilyen a darab, és ez engem izgat – pontosított Fenyő Gusztáv.

Skóciában ragadt 35 éve, de zenei pályája során bejárta a világot. Korrepetáló zongoratanár volt a Sidney-i Operaházban. A skót zeneművészeti főiskolán professzor volt 12 évig. Mostanában sokat koncertezik itthon. Szeret itthon fellépni, mert mint állította, itthon többet tapsolnak. Szerinte Magyarországon találták fel a vastapsot. Az első alkalommal lépett fel Szarvason, de reméli, hogy nem az utolsó alkalommal, mondta.

Erika több nagyobb versenyre is készül ebben az évben, pl. egy nemzetközi Schumann énekversenyre is, amit a zeneszerző szülővárosában, Zwickauban rendeznek, ill. a II. Nemzetközi Marton Éva énekversenyre. Ezekre jó bemelegítés volt a szarvasi hangverseny.

Vélemény, hozzászólás?

Békés megye az Utazás kiállításon

A könyvtár lehet az új közösségi színtere az ifjúságnak