in , ,

Litauszky Zoltán is Elnöki elismerést vehetett át az ünnepi megyegyűlésen

Litauszky Zoltán (jobb szélen) (Fotó: Zentai Péter)
Litauszky Zoltán (jobb szélen) (Fotó: Zentai Péter)

Közösen ünnepelt a Békés Megyei Önkormányzat és Szabadkígyós Község Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulóján. A megemlékezés keretében hatan Elnöki elismerést vehettek át.

A szabadkígyósi polgármesteri hivatal előtt lévő Kossuth-szobornál gyülekeztek a megemlékezők, akik a koszorúzás után a Wenckheim-kastélyba igyekeztek az ünnepi megyei közgyűlésre. Az épület patinás díszterme zsúfolásig megtelt, az ódon falak meghitt hangulatot kölcsönöztek a rendezvénynek. Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: aki nyitott szívvel képes az ünnep elé állni, azt az összetartozás érzésével ajándékozza meg március 15-e. Balogh József, Szabadkígyós polgármestere a Wenckheim-családról beszélt, arról beszélt, hogy a kastély egykori tulajdonosai, lakói hogyan segítették a forradalmat. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke beszédében elmondta: bár 1848 óta 168 év telt el, céljaink hasonlóak. Az egyén szabadsága a nemzet függetlensége nélkül elképzelhetetlen, és kevés ország tett annyit a szabadságért, mint Magyarország.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított Elnöki elismerés kitüntető díjat a március 15-ei ünnepség keretében adják át már évek óta. A megyei önkormányzat célja a kitüntetéssel az, hogy elismerje azon magánszemélyek vagy közösségek tevékenységét, akik Békés megyében hosszú ideje – legalább 10 éve – kiemelkedően magas színvonalú munkát végeztek az élet bármely területén, vagy egy cselekedettel a megye jó hírnevét öregbítették. Ezúttal hatan vettek át elismerést: Ivanics János a szakképzésben, a tanulóképzésben, a szakember utánpótlásban kifejtett szakmai munkája elismeréseként, id. Litauszky Zoltán az életmentés, a betegellátás területén végzett kimagasló szakmai tevékenységéért, Kuti Árpádné Romvári Éva a betegek ápolásában, az ápolók oktatásában végzett munkájáért, Marton Gergely a katasztrófavédelem, az iparbiztonság területén huzamosabb időn keresztül teljesített kiváló szolgálatáért, Sziszák Katalin a szociális és gyermekvédelmi ellátás keretében végzett magas színvonalú munkájáért és Telekné Furák Mónika a bűnmegelőzés területén végzett példa értékű szakmai tevékenysége elismeréseként.

A megemlékezés fényét a Baligáné Jankov Gyöngyvér, Katkó Ferenc és Balázs Csongor által összeállított ünnepi műsor emelte. A rendezvény zenei közreműködője a Tótkomlósi Fúvószenekar volt, míg a koszorúzásban a Békés Megyei Károlyi­huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai segédkeztek.

Vélemény, hozzászólás?

Teltházas rendezvénnyel ünnepelte a hölgyeket az Aranykor

Kubiszyn Viktor előadása

„Oroszrulett” – drogprevenciós turné a Vajdában