in , ,

Adán is a székelyesekkel ünnepelték 1848-at

Idén az iskolánk (GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma – Szarvas) készítette a március 15-i városi ünnepség műsoros részét, amely a 168 éve kitört forradalom képzeletbeli eseményeit elevenítette meg. Műsorunkban a korabeli József-napi pesti vásári forgatag kelt életre, melynek eseményeibe csöppen egy szarvasi csizmadiamester és fia, akik a portékájukat mentek árulni a vásárba, majd a kibontakozó forradalmi hangulat magukkal ragadja és elvarázsolja őket.

A műsorban elhangzott a 12 pont, melyet egy tanító – aki a forradalmi tömegben sodródott az apa és fia mellé – magyaráz el és teszi érthetővé a kisfiú számára. Megelevenedtek a forradalmi ifjak szavai, a Filinger kávézóban történt események és Petőfi is elszavalta a szabad sajtó által kinyomtatott Nemzeti dalt. Az énekkar és a profi néptáncosok színesítették a megemlékezést.

A műsor főbb szereplői:
Apa: Jasák Bence 12. E
Fia: Faragó Tamás 10. E
Tanító: Nagy Róbert 14. D
Forradalmárok: Kiss István KSZ/11, Földvári Norbert 10. E , Szarka Gergő 12. E
Petőfi: Bencsik Miksa 12. D
Szendrei Júlia: Galát Enikő 11. C osztályos tanulók voltak.

A műsor összeállítása a történelem, magyar és ének szakos kollégák közös munkája volt. A forgatókönyvet Tóthné Lipták Erzsébet és Varsányi Gyula írta. A műsort betanította Hajas Gabriella és Bartolákné Szabó Éva, az énekkart felkészítette Kiss Szilvia. A kórusban énekelt Czerjak Pál tanár úr, a tömegjelenetekben segítettek a 9. D osztály tanulói.

Diákjaink másnap a Rákóczi Szövetség nyertes pályázatának köszönhetően a szerbiai Adán előadták ezt a műsort, így közösen emlékeztek a Műszaki Iskola diákjaival és pedagógusaival az 1848-as forradalom dicső napjára.

Bartolákné Szabó Éva felkészítő pedagógus

Vélemény, hozzászólás?

A múlt ízeit kóstolhatták meg Csabacsűdön

Boldog szülinapot, Margaréta klub!