in ,

A múlt ízeit kóstolhatták meg Csabacsűdön

A szegény ember étele a krumpli volt – ezt a kézenfekvő magyarázatot adta Hraskó Jánosné a tótok mindennapi étkezési szokásait jellemezve. Ebből az egyik leggyakoribb hozzávalóból készült a haluska számos válfaja, de az elődök előszeretettel fogyasztották a sztrapacskát is.

– Reszelt krumpli az alapja az általam készített hagyományos ételnek, amit nokedliszerűen ki kell szaggatni, majd tót szokás szerint brindzával összekeverni. A fiam által készített speciális sütőtálban készítettem, és reszelt sajttal díszítettem, hogy még mutatósabb legyen – büszkélkedik azzal a főztjével a konyhatündér, aminek elkészítését a helyi asszonyok évről évre követelik tőle.

A hagyományos ételbemutató ötlete 11 éve pattant ki a szervező helyi szlovák önkormányzat és a Szlovák Kör tagjainak fejéből. A terülj-terülj asztalkára idén is folyamatosan hordták a többségében még gőzölgő ételeket, a lencselevestől a dödöllén keresztül egészen a különféle töltött, édes-sós süteményekig.

– Úgy vélem, a hagyományokat illetően az emberek legtöbbször a tájházakra, a zenére és a táncra gondolnak, pedig a gasztronómia is szerves részét képezi az örökségnek. Minden népcsoportnak és tájnak megvolt a jellemző gasztrokultúrája, aminek egyre inkább elfelejtjük a gyökereit. Ezt szeretnék mi megismertetni a fiatalsággal és továbbadni a számukra – mondja Válkovszky Mihály, a kisebbségi önkormányzat elnöke.

Palicska Jánosné ugyancsak sosem érkezik üres kézzel. Ezúttal egy mutatós rózsafánkot hozott, amit gyermekkorában a családi háznál is gyakran készítettek.

– Anyukámék tótok voltok, ezért nálunk nagyon sok tészta volt. Egyik héten kelt tészta volt, a másik héten haluska, így a mai napig én is nagyon szeretem ezeket az ételeket – idézi fel a régmúlt időket.

A nézelődők között kisebb Ki mit tud? is kialakult, miközben próbálták kitalálni a bemutatott ételkülönlegességek neveit. Akadt persze olyan, ami a magyar gasztronómiából is ismerősnek tűnhetett, mint pl. a makové opekance, vagy ahogyan nálunk ismerik, a mákos guba.

– Anyukám még kemencében sütötte kenyértésztából, mozsárral megtört mákot szórt rá, majd cukorral vagy mézzel ízesítette. Én ma már csak ritkán készítem, most kifejezetten erre az alkalomra sütöttem – mutat elégedetten házias desszertjére Kasik Pál.

A délutánt a helyi óvodások és iskolások műsora színesítette, majd mindenki kedvére csemegézhetett a gondosan megőrzött múlt ízeiből.

Vélemény, hozzászólás?

Vantara Gyula, Dankó Béla és Gajda Róbert

Célegyenesben az M44-es előkészítése

Adán is a székelyesekkel ünnepelték 1848-at