in , ,

Emupár költözött a Pepi-kertbe

Mint fekete bárányok a pávák között – ezzel a képzavarnak tűnő hasonlattal élt dr. Hanyecz Katalin, utalva az arborétum két új lakójára. A pompázatos tollazatú pávák mellett valóban egyfajta kontrasztként tűnnek a fel a szürke madarak, akik Húsvét óta gazdagítják a kert állatállományát.

– A Galamb-és Kisállattenyésztők Egyesülete és az intézmény között van egy együttműködési megállapodás. Ennek értelmében segítenek bennünket pl. a húsvéti állatsimogatóval, mi pedig cserébe virággal járulunk hozzá a rendezvényeikhez. Egy megbeszélést követően jutottunk arra a döntésre, hogy valamilyen különleges állatfajt még telepíthetünk a kertbe – idézi fel az előzményeket a Pepi-kert igazgatója.

Karesz és Emma két hét eltéréssel születtek. A 10 és 8 hetes madárpárt jelenleg szoktatják az új lakókörülményekhez. Az arborétum dolgozói minden nap több órát töltenek el náluk az udvaron, hogy minél bensőségesebb viszonyt alakítsanak ki velük, ill. hogy a későbbikben a látogatók se keltsenek bennük félelemérzetet.

– Bár az érkezésüket nem hirdettük meg, vendégeink hamar felfedezték a szokatlan, csipogó madárhangokat a Pepi gróf Varázstanyája mögötti udvaron. Megjelenésük, csúnyácska arcvonásaik eddig senkit sem riasztottak el, sőt, arra késztették a betérőket, hogy közelebbről is megismerkedjenek velük – összegzi az elmúlt néhány hét tapasztalatait.

A struccfélék rendjébe tartozó madarak napról napra szemlátomást gyarapodnak. A kifejlett példányok elérhetik a 150-190 cm-t, súlyuk pedig akár a 60 kg-ot is. A természetben nagyon kitartó madarak hatalmas távolságokat képesek megtenni. A gyűrűzött példányok akár több száz km-re is elvándorolhatnak a gyűrűzés helyétől.

A szelíd kölyök emupár ellenben remélhetőleg még évekig az arborétumot tekinti otthonának. A látogatók szerencsés esetben meg is simogathatják őket, ill. a közeljövőben egy speciálisan összeállított etetőcsomag segítségével meg is etethetik őket.

Az intézmény vezetése hangsúlyozza, nem céljuk, hogy az Állatparkhoz hasonló attrakciókat alakítsanak ki, a látogatók igényeit azonban szem előtt tartják. Így a hamarosan megnyíló üvegházban ékszerteknősök lesznek megtekinthetőek, akiket gazdáik korábban meguntak vagy egyszerűen nem tudtak tovább gondozni.

A kert újdonsült lakói pedig két éves korukra ivarérettek lesznek, vagyis hosszú távon tovább bővülhet az emucsalád is.

Vélemény, hozzászólás?

Gajdos Attila és Kopcsjak Tamás

Igazi nemzeti konzultációt hirdet a Jobbik

Megérdemelt vendégsiker