in ,

Békalencseügy

Évről évre visszatérő témát szolgáltat és elégedetlenséget vált ki a városlakók körében a Holt-Körösön burjánzó békalencse. E célból kerekedtek fel Dernovics László és Hetényi István, az Ügyrendi, Közbeszerzési, Turisztikai és Környezetvédelmi Bizottság tagjai, abban a reményben, hogy a problémára mielőbbi megoldási javaslattal tudnak szolgálni. A maroknyi delegáció április 7-én Gyulára utazott, ahol működés közben szemrevételezett egy Truxor (DM 5045 típusú) úszó munkagépet.

A Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság székhelyétől a Kígyósi-főcsatornáig vezetett az út. A csoport létszáma időközben kibővült a vízügy és a gyártó cég szakembereivel, akik részletes ismertetést tartottak a svéd gyártmányú önjáró munkagépről.

– Óriási előnye ennek a berendezésnek, hogy vízen és szárazföldön is képes munkavégzésre. Teljesen önállóan tud bemenni a munkaterületre, akár 35 fokos rézsűt is meg tud közelíteni. A gépet alapjában nád-és vízinövényvágásra találták ki, ill. különböző élővizek tisztítására. De felszerelhető iszapszivattyúval vagy olajszennyeződést eltávolító adapterrel is. Nádgyűjtő vagy békalencsegyűjtő kosaras villája is van, amivel az apró szennyeződést is hatékonyan ki lehet szedni – tájékoztatta a megjelenteket Richter László ügyvezető.

Az alapberendezés ára 24-25 millió Ft között mozog, amihez további 5-6 millió Ft-ot jelentenek a szükséges adapterek. Az új típusú gépek már teljesen hidraulikus vezérlésűek, ill. 45 lóerős dízelmotorral felszereltek. A nehezen megközelíthető területeken is jól boldogulnak, ezért gyakran használják őket holtágak karbantartásához. Fogyasztásuk óránként 4-6 liter, a karbantartási költségeik pedig nem számottevőek.

Az illetékes vízügyi igazgatóság két munkagéppel rendelkezik, elsődlegesen vízminőségi célokból, ill. hogy biztosítsák a belvízelvezető és öntözőcsatornák vízszállító képességét.

– Komolyan mérlegelni kell, hogy hány üzemórát kellene működtetni, ha épp haváriahelyzet alakul ki a Körös-holtágon. Egyelőre úgy látom, hogy az önkormányzat ekkora összeget nem tud erre a célra áldozni, de ha valamiféle megállapodást tudnánk kötni a vízügyi igazgatósággal, akkor ezeket az időszakokat át tudnánk vészelni – von le gyors következtetést Hetényi István.

Hozzátette, állandó problémát jelent a vízminőség szinten tartása is. A holtág-rehabilitációs pályázat szivornyabővítésre és felújításra vonatkozó része azonban sajnos nem nyert, aminek a révén a víz gyorsabban átöblíthető lett volna. Emellett megépülhetett volna egy merülőfal is, a szennyeződésektől való védelem érdekében.

A kérdés várhatóan a soron következő testületi ülésen a helyi döntéshozók kezébe kerül, akik konszenzus esetén áttörést érhetnek el békalencseügyben.

Vélemény, hozzászólás?

Megérdemelt vendégsiker

Holle anyó szerepében Dósa Zsuzsa

Holle: Egy híján ötven