Connect with us

Kiállítás

Képregény 1922-ből: Amon Hertwebecht története a Ruzicskay Alkotóházban

“Ifjú festő voltam a müncheni Képzőművészeti Akadémián (1922-ben) telve rajongással és hittel a művészet iránt. Ez a sorozatom akkor született; első ilyen jellegű munkám.”, áll az Amon Hertwebecht történeté című kiállítás meghívóján Ruzicskay György visszaemlékezése 1982-ből.

Amon Hertwebecht története Ruzicskay György festőművész első rajzsorozata. Ruzicskay György 1922-ben Münchenben tanult az akadémián, amikor elment az egyiptomi múzeumba, ahol egy szarkofágban egy fiatal hölgy múmiájának lábát látta meg. Azon az éjjelen nem tudott aludni. A látottak ihlették őt arra, hogy megrajzolja az 64 részből álló Amon Hertwebecht sorozatot. Egy szerelmi történetet kerekített köré, ami teljességgel az ő fantáziájának szüleménye.

Ámonról, a fáraó énekesnőjéről szól, aki szerelembe esett Ramesszel, az uralkodó hieroglif írójával, ám a lányt jutalomként egy győztes hadjárat fővezérnek adta. Ekkor a férfi azt mondta: “Nagyúr, ezt nem teheted meg! Ámon az enyém”. A hatalom akkor sem szerette, ha packáznak vele, máglyán végezte. Az egyiptomi szerelmi történet végére elhelyezte magát a művész is, mert házinénije “Grüß Gott!” köszönésére felébredt, és rájött, hogy hol is van.

Terhesné Szekera Ilona, a Ruzicskay-gyűjtemény kezelője, a jelenlegi kiállítás gondozója régóta kacérkodott a gondolattal, hogy a falakra akassza a sorozatot, de sajnálta a mappát megbontani, ám Roszik Zoltán igazgató biztatására mégis megtette. Gyuri bácsi feljegyzéseiből az derül ki, hogy a sorozat már volt kiállítva, de a mappa és a képek állapota azt mutatta, hogy csak egyszer-egyszer.

Mótyán Tibor jól ismerte Ruzicskay Györgyöt, és megerősítette, hogy szerette a történeteket. Ritkán mesélt el kétszer ugyanúgy valamit, Etelka néni meg rászólt, hogy “nem úgy volt az, Gyurka!”, és olyankor ismét változott a történet. Gyuri bácsi fantáziájának köszönhetően most az 1922-ből származó művészi szinten megrajzolt képregényt július 5-ig tekinthetik meg a látogatók a Ruzicskay Alkotóházban.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

(Fotó: MTI) (Fotó: MTI)

Ruzicskay György esete Rotschild Klárával, a vörös divatdiktátorral

Történelem

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Látogatóbaráttá alakítják a Ruzicskay Alkotóházat

Szarvas

A rovatot támogatja:

Archívum

2016. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect