in , ,

Képregény 1922-ből: Amon Hertwebecht története a Ruzicskay Alkotóházban

“Ifjú festő voltam a müncheni Képzőművészeti Akadémián (1922-ben) telve rajongással és hittel a művészet iránt. Ez a sorozatom akkor született; első ilyen jellegű munkám.”, áll az Amon Hertwebecht történeté című kiállítás meghívóján Ruzicskay György visszaemlékezése 1982-ből.

Amon Hertwebecht története Ruzicskay György festőművész első rajzsorozata. Ruzicskay György 1922-ben Münchenben tanult az akadémián, amikor elment az egyiptomi múzeumba, ahol egy szarkofágban egy fiatal hölgy múmiájának lábát látta meg. Azon az éjjelen nem tudott aludni. A látottak ihlették őt arra, hogy megrajzolja az 64 részből álló Amon Hertwebecht sorozatot. Egy szerelmi történetet kerekített köré, ami teljességgel az ő fantáziájának szüleménye.

Ámonról, a fáraó énekesnőjéről szól, aki szerelembe esett Ramesszel, az uralkodó hieroglif írójával, ám a lányt jutalomként egy győztes hadjárat fővezérnek adta. Ekkor a férfi azt mondta: “Nagyúr, ezt nem teheted meg! Ámon az enyém”. A hatalom akkor sem szerette, ha packáznak vele, máglyán végezte. Az egyiptomi szerelmi történet végére elhelyezte magát a művész is, mert házinénije “Grüß Gott!” köszönésére felébredt, és rájött, hogy hol is van.

Terhesné Szekera Ilona, a Ruzicskay-gyűjtemény kezelője, a jelenlegi kiállítás gondozója régóta kacérkodott a gondolattal, hogy a falakra akassza a sorozatot, de sajnálta a mappát megbontani, ám Roszik Zoltán igazgató biztatására mégis megtette. Gyuri bácsi feljegyzéseiből az derül ki, hogy a sorozat már volt kiállítva, de a mappa és a képek állapota azt mutatta, hogy csak egyszer-egyszer.

Mótyán Tibor jól ismerte Ruzicskay Györgyöt, és megerősítette, hogy szerette a történeteket. Ritkán mesélt el kétszer ugyanúgy valamit, Etelka néni meg rászólt, hogy “nem úgy volt az, Gyurka!”, és olyankor ismét változott a történet. Gyuri bácsi fantáziájának köszönhetően most az 1922-ből származó művészi szinten megrajzolt képregényt július 5-ig tekinthetik meg a látogatók a Ruzicskay Alkotóházban.

Vélemény, hozzászólás?

A végére az eredményben is jelentkezett a csapatok közötti különbség

Kasnyik Dávid gólja

Nem 9–2-nek indult a Hunyadi szombati mérkőzése