in ,

Egyre több gyermek születik Békésszentandráson

Az átlagosnál több, összesen 36 fővel növekedett Békésszentandrás lélekszáma 2015-ben. Ennyi gyermek született ugyanis összesen, akiket a település legifjabb polgáraiként tartanak számon. Számukra immár 8. éve egy-egy életfát ültetnek, a családoknak pedig oklevéllel és a nagyközség címerével ellátott bögrét ajándékoznak.

– Egyszerre több cél is megfogalmazódott az akkori testületben: egyrészt hosszú távú emléket szerettünk volna állítani minden egyes új lakosnak, másrészt egy szebb településkép kialakításához is hozzá szerettünk volna hozzájárulni – fogalmazta meg köszöntőjében Sinka Imre polgármester.

A faültetést 2009-ben Major Attila képviselő kezdeményezte, azóta pedig közel 280 csemete került a földbe. Ezek között volt olyan esztendő is, amikor mindössze 14 gyermek látta meg a napvilágot, 2010-től azonban a számok emelkedő tendenciát mutatnak.

A kiválasztott terület a Hunyadi utca Csokonai és Toldi utca közötti szakaszára esett, ahová a köztudottan magas kort megélő platánfáknak ásták ki a gödröket. A közös csoportkép után a családok az ültetés helyszíne felé vették az irányt, majd kollektíven kicsik és nagyok egyaránt ásóval, lapáttal felvértezve láttak neki a rögtönzött kertészkedésnek.

A tavalyi év egyik kuriózuma, hogy néhány hét eltéréssel két fiú ikerpár is született. Marcell és Zalán apukája és két éves nővére, Hanna is az ültetés körül tüsténkedett, miközben anya az öt és fél hónapos apróságokat tartotta szemmel.

– Szép gesztus a település részéről ez a hagyomány. Jelképesen előrevetítve azt szeretnék, hogy ne csak a fák, hanem a gyerekek is itt maradjanak – mondja sűrű lapátolás közepette az édesapa.

A Gazsó családnak már ez volt a harmadik fája, ami az összetartozásra emlékeztette őket. A négy éves Enikő és két esztendős öccse, Matyi is kapott egy-egy emléket az önkormányzattól, legifjabb testvérük, Csabika ajándéka ráadásul épp az utcájukba került.

– Nagyon boldogok voltunk már az előző években is, amikor értesültünk a kezdeményezésről. Azóta is vigyázunk a fákra, olykor kisétálunk, megnézzük és meglocsoljuk őket – árulja el az édesanya.

Mindazonáltal a település első embere elkeseredésének is adott hangot a megyei demográfiai adatokat illetően. Évről évre ugyanis kb. Szarvas lakosságával csökken Békés megye lakossága, túlnyomórészt pedig a 20-40 év közötti fiatalok hagyják el az országot.

A megoldást véleménye szerint is a munkahelyteremtés és az élhető települések kialakítása jelentené, ami hosszú távon lelassíthatja, ill. megállíthatja a kedvezőtlen folyamatot.

Vélemény, hozzászólás?

Megye Futás: 2016-ban is körbefutotta a megyét Tóth László

Diákok napja a Székelyben