in ,

Belobbant a Petróleum: Megjelent Litauszki Gábor első kötete

Litauszki Gábor
Litauszki Gábor

Egy író-olvasó találkozó keretében mutatták be Litauszki Gábor Petróleum című könyvét a Városi Könyvtár olvasótermében pénteken. A szarvasi szerző könyve a szintén szarvasi Digitális Kalamáris gondozásában került a polcokra. Litauszki Gábor beszélgetőpartnere kiadója, a Digitális Kalamárisnak a tulajdonosa, Tatai László volt.

Nem könnyű az alkotók helyzete manapság, derült ki rögtön az elején, mert ahogy a mesterséges intelligencia már az élet minden területére betört, betört a művészetek, de az irodalom területére is. “Nagyon kell kapaszkodnunk”, mondta a kötet írója, aki gyerekkora óta forgatja a tollat, vagy ma már a billentyűzetet.

Úgy érzi, hogy valamennyire született arra, hogy írjon. Édesapja magyar-történelem szakos tanár volt, édesanyja irodalomszerető. Még ma is, 90 éves korában olvas. A 800 kötetes házikönyvtár örökre meghatározta viszonyát a betűkkel. Röviden felelevenítette zsengéinek történetét. Hetedik-nyolcadikos korában iskolai újságot szerkesztettek barátaival. Egy kétoldalas A/4-es lapot megtöltő, könnyed hangvételű lap volt. Kézzel írták és sokszorosították. Gimnazistaként az orosházi Táncsicsban folytatták volna a lapírást, de ott a felsőbb vezetés nem engedte a kiadását. “Itt megint megrekedt a karrierem”, mondta nem minden iróniától, öniróniától mentesen. Akkoriban kezdett el verseket írni. A negyediket már a Vajdában kezdte, ahol az újrainduló iskolai lap második számába írt, de az első szám volt egyben az utolsó is. Az ő írása már nem jelent meg.

Kevesen vannak nála kitartóbbak, akik többet küzdöttek azért, hogy közlésvágyukkal eljussanak a szélesebb közönséghez. Neki negyven év után sikerült. Általános iskolai szárnybontogatásai után jó negyven évvel jelent meg Litauszki Gábor első kötete Petróleum címmel.

A zsebben is elférő kiadvány mintegy 100 oldalas. Benne novellák, köztük 30-as és 70-es évekbeli humoros szarvasi történetek, és egy nagyobb lélegzetvételű kisregény Szerelmek, szerelmem címmel kapott helyet.

Vélemény, hozzászólás?

Hajdu Andrea

Magabiztos diadal a Gyula elleni mérkőzésen

Virág Imre második, a Hunyadi harmadik gólja

Paprikás hangulatú mérkőzésen nyert a Hunyadi