in , ,

Kodály Magyar miséje a templomban

A tavalyi után a szerdai volt a második alkalom, amikor a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának hallgatói a Szent Klára római katolikus templomban tartottak hangversenyt. Az előzőhöz képest annyi változott, hogy dr. Bartáné dr. Góhér Edit karvezető és Seidl Ambrus plébános úgy gondolta, hogy most nem önálló műsorral lép fel a kórus, hanem néhány szent énekkel kiegészítve a mise keretébe illeszkedve ad elő. Az énekek kiválasztásában Seidl Ambrus segített a karvezetőnek és Tamás Margit felkészítő tanárnak.

A hangverseny zenei anyaga Kodály Zoltán Magyar miséjére épült. Egyrészt azért is, mert a Pedagógiai Karon célul tűzték ki, hogy megtanulják a hallgatók ezt a gyönyörű darabot, másrészt nagyon jól is illik egy szentmiséhez.

– Már két éve a Gál Ferenc Főiskolához tartozunk. Velük együtt élünk és dolgozunk, és ez a templom, a Szent Klára templom a mi templomunk is. Ebben a félévben úgy gondoltuk, hogy megtanítjuk Kodály Zoltán gyönyörű Magyar miséjét a hallgatóknak. Az előadás nem történhetett volna máshol, mint a legmegfelelőbb helyen, ebben a templomban – mondta dr. Bartáné dr. Góhér Edit karvezető.

– Egyházi fenntartású az intézmény, ebből kifolyólag nem árt, ha az egyházi szertartásokkal a hallgatók jobban megismerkednek. Ez természetesen azokra a hallgatókra is vonatkozik, akik nem egyháztagok, akár más felekezethez tartoznak, akár felekezeten kívüliek, mert ez az általános műveltséghez hozzátartozik. Ha már egy egyházi intézményben tanulnak, akkor én azt hiszem, hogy egy minimumkövetelmény, hogy valamiféle ismeretekre tegyenek szert – mondta Seidl Ambrus. – Remélhetőleg később majd kikerülnek olyan terepre, iskolákba, óvodákba, ahol szintén lesznek vallásos gyerekek, szintén lesz templom, szintén lesznek templomi programok. Lényegében ez is hozzá tartozik a képzésükhöz.

A hallgatók nagy odaadással készültek az alkalomra, aminek meg is lett a sikere. Talán az előzetes hírelés lehetett volna kicsit határozottabb, bár a templom méretéből adódóan sokkal többen nem fértek volna be, így is néhány kivételével minden ülőhely elkelt.

Vélemény, hozzászólás?

Elismerés a székelyes diákoknak

A Csipet Csapat hódította el a vándorkupát