in , ,

Kamaraszínházat alakítanak ki a Margócsy-teremből

Olyan rosszak voltak a mikroportjaink, hogy egy-egy előadás előtt vagy imádkoztunk, vagy kölcsönöztünk. Leginkább az utóbbit választottunk, ami minden esetben pluszkiadással járt – illusztrálja Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum technikai problémáit. Egyebek mellett ezek a nehézségek is megszűnnek egy sikeres pályázat jóvoltából, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Nemzetiségi Főosztálya év elején írt ki. A színház kapva kapott az újonnan megjelent lehetőségen, és jelentős részesedést – mintegy 18 millió Ft-ot – sikerült elnyernie az erre elkülönített összegből.

– Rólunk tudni kell, hogy nekünk nincs stabil anyagi támogatásunk, hanem egy működési pályázat révén létezhetünk, vagyis minden fillérért meg kell küzdenünk. Ezek a támogatások azonban nem fordíthatóak olyan technikai fejlesztésekre, amire ennek a színháznak már régen szüksége lett volna. A fény-és a hangtechnika, a műszaki eszközök ugyanis időközben elhasználódtak, cseréjüket ebből a forrásból végre meg tudjuk valósítani – újságolja örömmel a színház művészeti vezetője.

A támogatás leglátványosabb elemét kétség kívül a kamaraszínház kialakítása jelenti, ami a jelenlegi Margócsy-teremben kap majd helyet. A korábbiakban leginkább próbateremként funkcionáló helyiségben mobil színpad, körfüggönyök, külön hang-és fénytechnika kerül elhelyezésre, a nézőteret pedig vadonatúj székek fogják díszíteni.

A helyiség a jövőben is megőrzi többfunkciós jellegét, vagyis szerves része lesz a színházi munkában. Az elhúzható függönyök és a mobil elemek lehetővé teszik, hogy szükség esetén próbateremként vegyék igénybe, de az előadásoknak is ideális helyszínévé válhat.

– A színházak arra törekednek, hogy három helyszínen működjenek. A stúdiószínpad szerepét nálunk a Romkocsma tölti be, ahol havi rendszerességgel jelenünk meg. A nagyszínpad adott, most pedig lesz egy 80-100 főt befogadó kamaratermünk, ahol prózai előadásokat tudunk bemutatni a közönségnek – érzékelteti a fejlesztés jelentőségét.

A pályázat tartalmazta továbbá két produkciót költségvetését, ami egy vendégjáték részfinanszírozásában és Soóky László: Istvánka című kortárs darabjának bemutatásában fog realizálódni.

A munkálatok előreláthatólag nyár végéig befejeződnek. A színháztermet ünnepélyes keretek között szeptember 22-én, 23-án és 24-án Marscha Norman: Jó éjszakát, mama! című, torokszorító előadásával avatják fel.

Vélemény, hozzászólás?

Súlyos garázdaságot követtek el Szarvason

A rendőrség tanácsa: Regisztrálja kerékpárját!