Connect with us

Cervinus Teátrum

Kamaraszínházat alakítanak ki a Margócsy-teremből

Olyan rosszak voltak a mikroportjaink, hogy egy-egy előadás előtt vagy imádkoztunk, vagy kölcsönöztünk. Leginkább az utóbbit választottunk, ami minden esetben pluszkiadással járt – illusztrálja Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum technikai problémáit. Egyebek mellett ezek a nehézségek is megszűnnek egy sikeres pályázat jóvoltából, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Nemzetiségi Főosztálya év elején írt ki. A színház kapva kapott az újonnan megjelent lehetőségen, és jelentős részesedést – mintegy 18 millió Ft-ot – sikerült elnyernie az erre elkülönített összegből.

– Rólunk tudni kell, hogy nekünk nincs stabil anyagi támogatásunk, hanem egy működési pályázat révén létezhetünk, vagyis minden fillérért meg kell küzdenünk. Ezek a támogatások azonban nem fordíthatóak olyan technikai fejlesztésekre, amire ennek a színháznak már régen szüksége lett volna. A fény-és a hangtechnika, a műszaki eszközök ugyanis időközben elhasználódtak, cseréjüket ebből a forrásból végre meg tudjuk valósítani – újságolja örömmel a színház művészeti vezetője.

A támogatás leglátványosabb elemét kétség kívül a kamaraszínház kialakítása jelenti, ami a jelenlegi Margócsy-teremben kap majd helyet. A korábbiakban leginkább próbateremként funkcionáló helyiségben mobil színpad, körfüggönyök, külön hang-és fénytechnika kerül elhelyezésre, a nézőteret pedig vadonatúj székek fogják díszíteni.

A helyiség a jövőben is megőrzi többfunkciós jellegét, vagyis szerves része lesz a színházi munkában. Az elhúzható függönyök és a mobil elemek lehetővé teszik, hogy szükség esetén próbateremként vegyék igénybe, de az előadásoknak is ideális helyszínévé válhat.

– A színházak arra törekednek, hogy három helyszínen működjenek. A stúdiószínpad szerepét nálunk a Romkocsma tölti be, ahol havi rendszerességgel jelenünk meg. A nagyszínpad adott, most pedig lesz egy 80-100 főt befogadó kamaratermünk, ahol prózai előadásokat tudunk bemutatni a közönségnek – érzékelteti a fejlesztés jelentőségét.

A pályázat tartalmazta továbbá két produkciót költségvetését, ami egy vendégjáték részfinanszírozásában és Soóky László: Istvánka című kortárs darabjának bemutatásában fog realizálódni.

A munkálatok előreláthatólag nyár végéig befejeződnek. A színháztermet ünnepélyes keretek között szeptember 22-én, 23-án és 24-án Marscha Norman: Jó éjszakát, mama! című, torokszorító előadásával avatják fel.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

CMF2020: Álomból valóság

Színház

A képek a Cervinusházban a Hotel Menthol feújítópróbáján készültek (Fotó: Babák Zoltán) A képek a Cervinusházban a Hotel Menthol feújítópróbáján készültek (Fotó: Babák Zoltán)

Mindenkit visszavár a Cervinus Teátrum és a Cervinusház

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

Dósa Zsuzsa és Varga Viktor (Fotó: Varga Viktor) Dósa Zsuzsa és Varga Viktor (Fotó: Varga Viktor)

Van A, B, C, sőt D terv is

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

2016. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect