in ,

A hétvégén ismét kitárul az égbolt az amatőrcsillagászok jóvoltából

Legutóbb, még május végén egy laza, képnézegetős délutánt tartottak “A Világegyetem nagy felbontásban” címmel a szarvasi amatőrcsillagászok a Városi Könyvtárban. Szklenár Tamás előadásában egy kis történelemmel kezdődött szabad szemmel, ill. a kezdetleges távcsövekkel történt megfigyelésektől kezdve egészen a legmodernebb eszközökkel történt felvételekig. Áttekintették a Naprendszer tagjaihoz, a Merkúrhoz, a Marshoz, a Plútóhoz, és a Szaturnusz indított küldetéseket, ill. azok képtermését.

A témának megfelelően az elmúlt 20-30 év nagy felbontású felvételeiből válogatott részletesebbnél részletesebb nagyítható fotókat az előadó.

– Olyan részletes felvételeket tudnak készíteni egyes naprendszerbeli, vagy Naprendszeren túli objektumokról, amik eddig elképzelhetetlenek voltak – mondta Szklenár Tamás. – Ezek a műszerek hatalmas mértékben kitágították a világképünket, és még mindig tudjuk fokozni az új technológiák megjelenésével.

Holnap, azaz 2016. június 24-én, pénteken 16:30-tól ismét “kitárul az égbolt” a Városi Könyvtár ifjúsági termében, amikor “A Világegyetem nagy felbontásban” című előadás folytatódik.

Az amatőrcsillagászokat megtalálhatják a csillagos égbolt szerelmesei szombaton is a Múzeumok éjszakáján, amikor a Tessedik Sámuel Múzeum előtti utcaszakaszon felállított távcsövekkel figyelik meg az égbolt objektumait. Bolygókavalkád várható, ígérte Szklenár Tamás.

Vélemény, hozzászólás?

Csillogtak a „gyémántok” a Trefortban

Szürke egér, fehér egér