in , , ,

Szürke egér, fehér egér

Szerda este elkezdődött a gyermekeknek szóló családi programsorozat is, ezúttal Urbán Gyula Minden egér szereti a sajtot című meséjéből készült történetet láthatták kicsik és nagyok Egerek címmel, ami nem csak gyermekeknek, de felnőtteknek is tanulsággal szolgált.

A keretjáték kezdetén Jozefina (Csonka Dóra), Zakariás (Presits Tamás) madara, kéri Zakariást, hogy meséljen, aki kicsit kéreti magát, de elkezdi a mesét.

A szürke egércsalád egy sajtérlelő műhelyben lakik. Márton papa (Szabó Lajos), mindenben feleségének, a családszerető, határozott, szorgalmas Lidi mamának (Fehér Tímea) ad igazat. Fiuk, Soma (Ragány Misa) bátor, okos, az utcán meglátja a fehér egérlányt, Fruzsinát (Gábor Anita), aki családjával éppen lakást keres. Albin papa (Nagy Róbert) és Szeréna mama (Tatár Bianka) Zakariástól szökött el, és ők is éppen a sajtérlelőt szemelik ki lakóhelyül. A konfliktus a szürke és fehér egerek között elkezdődik, nem csak a színük miatt, hanem a rangjuk miatt is, amit Soma és Fruzsina nem ért. A fiatalok képesek „bundaszínt” is váltani a másikért a félelmetes varázsmacska, Nagy Macskamágus (Vadász Gábor) segítségével. Azonban nem is a Nagy Macskamágus az igazi mágus, hanem Pascal, a varázsegér (Harcsa Boglárka). A szülők szeretete gyermekeik iránt, és Paskal segítsége a papákat és főleg a mamákat egymás elfogadására ösztökéli. Mert nem az a lényeg, hogy miben különbözünk, hanem az, miben hasonlítunk egymásra, hangzik Pascal megállapítása, mert minden egér fél a macskától, és minden egér szereti a sajtot.

Az előadás végig pergő, nagyon humoros, mégis tanulságos, nagyon jó színészi játékkal. Mindig csodálatba ejt, ha színészek gyerekeknek játszanak, és nem lehajolnak hozzájuk, hanem felemelik őket. Szerdán a színészek nem gügyögtek, hanem felnőttként kezelték a gyerekeket, mégis az ő nyelvükön meséltek a toleranciáról, az elfogadásról, az egymásmellet élésről, néha bevonva őket a játékba. Kicsik és nagyok nagyon jól szórakoztak.

A díszlet nagy sajtszeletek, csúszda a színpad két oldalán, középen hatalmas trambulin. A háttérvetítés is része volt a látványnak. Díszletegér Fecsó Andrea. A kifejező jelmezeket Papp Janó jelmezegér tervezte. Koreográfusegér Kun Attila, Korrepetítoregér Galambos Hajnalka, Főzenegér Veér Bertalan. Vezéregér Nyári Oszkár. Rendezőasszisztens egér Nagy Róbert. Rendezőegér Tóth Géza.

Közreműködött még sok Gyegerek (gyerekek), akik látványosan, színesen helyettesítették a tánckart.

Az előadás jelelt és narrált volt, a jelelést Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács, az audionarrációt Komáromi Anett színművésznő közvetítette az akadályozottsággal élőknek. A mesejáték része volt a Halló(k), itt vagyunk! háromnapos fesztiváljának, ami kedden este kezdődött és csütörtökön este ér véget Szarvason.

Fotó: Babák Bence

Vélemény, hozzászólás?

A hétvégén ismét kitárul az égbolt az amatőrcsillagászok jóvoltából

Bajusz István, avagy a kutyakiképzőből lett festőművész